Έφηβη στο Νεπάλ πέθανε σε «καλύβα περιόδου» – Άλλο ένα θύμα της απαγορευμένης πρακτικής chhaupadi

Την τσίμπησε φίδι και έχασε τη ζωή της

Ένα 16χρονο κορίτσι από το Νεπάλ πέθανε ως αποτέλεσμα της παράνομης πρακτικής chhaupadi, όπου οι γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση αναγκάζονται να μένουν σε καλύβες έξω από τα σπίτια τους.

Η Anita Chand, από την περιοχή Baitadi, στα δυτικά της χώρας, που συνορεύει με την Ινδία, θεωρείται ότι πέθανε την Τετάρτη από δάγκωμα φιδιού ενώ κοιμόταν. Ο θάνατός της είναι ο πρώτος αναφερόμενος θάνατος λόγω chhaupadi από το 2019 και οι ακτιβιστές φοβούνται ότι η πρόοδος για την εξάλειψη της πρακτικής, χάνεται.

Το chhaupadi βασίζεται στην μακραίωνη πεποίθηση ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι ακάθαρτες και ανέγγιχτες κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως. Δεν τους επιτρέπεται να κάνουν μια σειρά από δραστηριότητες και σε ορισμένες περιπτώσεις εξορίζονται σε «καλύβες περιόδου» για όλη τη διάρκειά της.

Η πρακτική αυτή, η οποία συνδέεται με τον Ινδουισμό, είναι βαθιά ριζωμένη στο δυτικό Νεπάλ.

Το chhaupadi κρίθηκε παράνομο το 2005, τιμωρείται με φυλάκιση έως και τρεις μήνες και πρόστιμο 3.000 ρουπίες Νεπάλ (23 ευρώ). Η αστυνομία της περιφέρειας Baitadi δήλωσε ότι ερευνά τον θάνατο της Anita. Η οικογένειά της αρνήθηκε ότι είχε περίοδο όταν πέθανε.

«Εργαζόμαστε για να τερματίσουμε αυτή την πρακτική, αλλά [έχουμε] ακόμη πολλά να κάνουμε» δήλωσε η Bina Bhatta, αντιπρόεδρος του αγροτικού δήμου Pancheshwar στο Baitadi.

Ο τελευταίος αναφερόμενος θάνατος από chhaupadi ήταν το 2019. Η Parwati Budha Rawat, 21 ετών, πέθανε αφού πέρασε τρεις νύχτες σε υπαίθρια καλύβα. Ο θάνατός της ήταν το πέμπτο αναφερόμενο περιστατικό εκείνης της χρονιάς. Ο σύζυγός της είχε συλληφθεί.

Γυναίκες και κορίτσια έχουν πεθάνει από επιθέσεις ζώων και από εισπνοή καπνού, αφού άναψαν φωτιές σε καλύβες χωρίς παράθυρα.

Ο θάνατός της Rawat οδήγησε στη σύσταση προγραμμάτων και εκκίνησε εκστρατείες, σε ολόκληρη τη χώρα, για τον τερματισμό της πρακτικής αυτής. Χιλιάδες «καλύβες περιόδου» καταστράφηκαν, ωστόσο φαίνεται ότι χτίζονται και πάλι.

«Μετά το θάνατο της Parwati, καταστρέψαμε περισσότερες από 7.000 καλύβες περιόδου στην περιοχή» δήλωσε ο Pashupati Kunwar, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία κατά του chhaupadi εδώ και 25 χρόνια.

Ο ίδιος σημείωσε πως μετά την εποχή του κορωνοϊού, έχουν σταματήσει ακόμα και οι συζητήσεις για την παράνομη πρακτική.

Η Radha Paudel, ιδρύτρια του Global South Coalition for Dignified Menstruation, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Νεπάλ πρέπει να κάνει περισσότερα από τη διανομή δωρεάν προϊόντων υγιεινής στις μαθήτριες, μια υπηρεσία που ξεκίνησε από το 201,9 και κατήγγειλε πως δεν εφαρμόζεται ο νόμος κατά του chhaupadi.

 

 

Με πληροφορίες από Guardian