Οι Ευρωπαίοι πολίτες συναντήθηκαν στη Φλωρεντία και συνδέθηκαν εξ αποστάσεως για την τρίτη και τελευταία συνεδρίαση της Ομάδας των Ευρωπαίων Πολιτών για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την ασφάλεια. Κατέληξαν σε συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο μεταρρύθμισης της ΕΕ, την προστασία της δημοκρατίας, την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην ΕΕ και την αντιμετώπιση των διακρίσεων.
Το σαββατοκύριακο, η δεύτερη από τις τέσσερις Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών συνεδρίασε στη Φλωρεντία, τη γενέτειρα της Αναγέννησης της Ευρώπης, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Ήταν η τρίτη και τελευταία συνεδρίαση για την Ομάδα των περίπου 200 Ευρωπαίων πολιτών -με ορισμένα από το μέλη να συμμετέχουν εξ αποστάσεως από διάφορα σημεία της Ευρώπης.
Η Ομάδα εστίασε σε πολλά θέματα, όπως στη μελλοντική πορεία για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, την ολοκλήρωση της ΕΕ και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες για να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα θέματα και, στη συνέχεια, ψήφισαν τις προτάσεις τους στο τέλος του σαββατοκύριακου.
Ένα από τα θέματα αφορούσε το πώς θα διασφαλιστεί ότι όλοι οι Ευρωπαίοι αισθάνονται μέρος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Πρότειναν την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, για παράδειγμα μέσω Συνελεύσεων πολιτών που θα συσταθούν παράλληλα με τους υφιστάμενους φορείς της ΕΕ.
Jorge (45, Ιταλία): «Θα μπορέσουμε να διοχετεύσουμε την ενέργεια των πολιτών, προκειμένου να τη μετατρέψουμε σε πραγματικές προτάσεις, με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικοί συμμορφώνονται με τα πολιτικά τους προγράμματα».
Βασικό μέλημα ήταν η ανάγκη υπεράσπισης των ευρωπαϊκών αξιών. Οι συμμετέχοντες συνέστησαν αλλαγή του μηχανισμού προϋποθέσεων του προϋπολογισμού. Επί του παρόντος, τα κράτη μέλη υπόκεινται σε κυρώσεις, εάν οι από μέρους τους παραβιάσεις του κράτους δικαίου επηρεάζουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι πολίτες συνέστησαν να επιβάλλονται κυρώσεις για όλες τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου.
Joy Clara (22, Γερμανία): «Υπάρχουν κράτη μέλη της Ένωσης που δεν τηρούν τους κανόνες και νομίζω ότι αυτή η Ένωση μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν όλοι ακολουθούν τους κανόνες που θέτουμε όλοι μαζί».
Οι πολίτες συνέταξαν, επίσης, συμπεράσματα για τον τρόπο αντιμετώπισης των διακρίσεων στην ΕΕ.
Valentina (45, Ιταλία): «Το θέμα που με απασχολεί περισσότερο είναι η ισότητα των φύλων και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Διότι πιστεύω ότι σε πολλές, πάρα πολλές χώρες, μία από αυτές είναι η Ιταλία από όπου κατάγομαι, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για κανόνες και ίση κατανομή του βάρους της εργασίας».
Μία από τις προτάσεις τους κατά των διακρίσεων ήταν να καθοριστούν ποσοστώσεις για ευάλωτες ομάδες στον χώρο εργασίας. Οι εταιρείες που πληρούν αυτές τις ποσοστώσεις θα έχουν πρόσβαση σε επιδοτήσεις ή φορολογικές ελαφρύνσεις.
Ο Jorge, η Joy και η Valentina είναι μεταξύ των 20 εκπροσώπων των πολιτών σε αυτήν την ομάδα που θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα της Ομάδας στην επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διάσκεψης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Οι προτάσεις θα περιληφθούν σε μια τελική έκθεση, στην οποία τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα πρέπει να εμβαθύνουν στη συνέχεια.