ΕΕ – Κίνα: Η πλάστιγγα γέρνει προς τα τεστ COVID-19

Διεθνής ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας στην Κίνα – Ενεργοποιείται ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων της Ε.Ε.

Παρά τις αντιδράσεις του Πεκίνου και εκπροσώπων των διεθνών αερομεταφορών, οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συγκλίνουν στην επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών για τους πολίτες της Κίνας, καθώς ανησυχούν για την απότομη έξαρση της COVID-19 μετά την άρση των δρακόντειων lockdowns στη χώρα απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία.

Ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων της Ε.Ε. (IPCR) συνεκλήθη χθες στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει αποφάσεις έτσι ώστε να υπάρξει αποτελεσματικός συντονισμός στις πολιτικές των χωρών-μελών. Τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς η υγειονομική κρίση αναπτυσσόταν με εκθετικούς ρυθμούς στην Κίνα, η Ευρώπη εξέπεμπε πολιτική κακοφωνία, καθώς κάθε εθνική κυβέρνηση έπαιρνε αποφάσεις κατά την κρίση της, χωρίς ενιαία στόχευση.

Όπως ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία της Eνωσης μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, ο IPCR απευθύνει ισχυρή σύσταση στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών να ζητούν τεστ COVID από όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα και να φορούν μάσκες στη διάρκεια των πτήσεων. Συμπληρωματικά, συνιστάται να διεξάγονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια κατά την άφιξη των ταξιδιωτών, ενώ τονίζεται η ανάγκη να δώσουν οι κινεζικές αρχές αξιόπιστα στοιχεία για την έκταση της πανδημίας. Οι εκπρόσωποι των 27 συμφώνησαν να συνέλθουν εκ νέου στα μέσα Ιανουαρίου προκειμένου να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα αυτών των πρώτων μέτρων και στην ανάγκη να λάβουν πρόσθετα.

Η Κίνα απέρριψε με έντονο τρόπο την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών από κράτη-μέλη της Ε.Ε. και προειδοποίησε ότι θα λάβει αντίμετρα αν η πρακτική αυτή επεκταθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Η εκπρόσωπος Τύπου της κινεζικής κυβέρνησης, Μάο Νινγκ, εξέφρασε την «ειλικρινή ελπίδα να εστιάσουν στην καταπολέμηση της ίδιας της πανδημίας, αποφεύγοντας την πολιτικοποίηση της COVID-19».

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στους Κινέζους ταξιδιώτες είναι επιστημονικά αστήρικτη και πιθανόν πολιτικά υποκινούμενη, επισημαίνοντας ότι οι παραλλαγές του ιού που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κίνα είναι οι ίδιες με εκείνες που καιρό τώρα επικρατούν στην Ευρώπη και άλλα τμήματα του κόσμου. Την ίδια άποψη έχει και η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), που ανησυχεί για τις επιπτώσεις των ταξιδιωτικών περιορισμών στις αεροπορικές βιομηχανίες.

«Πολλές χώρες υιοθετούν τεστ για COVID-19 και άλλα μέτρα για ταξιδιώτες από την Κίνα, όταν ο ιός κυκλοφορεί ήδη ευρέως εντός των συνόρων τους. Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να βλέπουμε αυτή την παρορμητική επαναφορά των μέτρων», υποστήριξε ο Γουίλι Γουόλς, γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ. Σύμφωνα με μελέτες της Ενωσης, τα εμπόδια στις αεροπορικές μετακινήσεις δεν άλλαξαν τίποτα στην εξάπλωση της πανδημίας, «το πολύ να καθυστέρησαν την κορύφωσή της κατά μερικές ημέρες».

Ο IPCR συνιστά στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών να ζητούν τεστ από όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα.

Καθησυχαστική ώς ένα βαθμό ήταν χθεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που βεβαιώνει ότι δεν έχουν εντοπιστεί στην Κίνα νέες παραλλαγές του ιού. Σύμφωνα με τα γονιδιώματα που παρέδωσαν στον Οργανισμό οι κινεζικές αρχές, το 97,5% των κρουσμάτων COVID-19 προέρχεται από δύο υποπαραλλαγές της μετάλλαξης «Ομικρον», που κυριαρχεί εδώ και μήνες σε Ευρώπη και Αμερική.

Πλασματικά στοιχεία

Ο ΠΟΥ ωστόσο κατηγόρησε ευθέως τις Αρχές του Πεκίνου ότι δίνουν πλασματικά στοιχεία για τις περιπτώσεις βαριάς νόσησης και για τους θανάτους (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι μόνο πέντε την ημέρα) εξαιτίας της COVID-19. «Πιστεύουμε ότι τα δεδομένα που δημοσιεύονται αυτή την περίοδο από την Κίνα υποτιμούν τις πραγματικές επιπτώσεις της ασθένειας ως προς τις νοσηλείες, τους ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας και κυρίως τους θανάτους», τόνισε ο Μάικ Ράιαν, διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης κρίσεων του ΠΟΥ στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Ανησυχία» για την έξαρση της πανδημίας στην Κίνα είχε εκφράσει νωρίτερα και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Η αλματώδης εξάπλωση της COVID-19 στην Κίνα ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, όταν η πολιτική ηγεσία της χώρας ανέστειλε αιφνιδιαστικά, λόγω της έντονης λαϊκής δυσφορίας, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που είχε υιοθετήσει στο πλαίσιο της πολιτικής για «μηδενική COVID». Τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν σκηνές χάους στα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία των μεγάλων πόλεων, θεωρώντας καταγέλαστους τους ισχυρισμούς των Αρχών για ελάχιστα θύματα σε ημερήσια βάση.

 

 

Πηγές: REUTERS, A.P.