Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαιρέτισε σήμερα την προσέγγιση ανάμεσα στην ΕΕ και την κεντρική Ασία στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στο Καζακστάν, την πιο σημαντική οικονομική δύναμη της περιοχής αυτής στην οποία αμφισβητείται η επιρροή της Ρωσίας.
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κεντρική Ασία έρχονται κοντά και συνδέονται όλο και περισσότερο”, δήλωσε ο Μισέλ από την Αστάνα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Zομάρτ Τοκάγεφ. Ο Τοκάγεφ σημείωσε ότι η επίσκεψη αυτή είναι “άλλη μια απόδειξη του αμοιβαίου συμφέροντος” που έχουν το Καζακστάν και η ΕΕ για να “οδηγήσουν σε ένα νέο επίπεδο τις σχέσεις” τους.
Ο Σαρλ Μισέλ ζήτησε επίσης “να αναπτυχθούν μεταφορικές υποδομές” και έκρινε ότι η περιοχή, πλούσια σε υδρογονάνθρακες, θα μπορούσε να είναι “σημαντικός εταίρος” της ΕΕ, η οποία επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από την Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ο Μισέλ αναμενόταν να έχει στη συνέχεια συνάντηση με τους προέδρους των πέντε χωρών της κεντρικής Ασίας, πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, “η συνάντηση αυτή είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός πολιτικός διάλογος ανάμεσα σε δύο περιοχές, είναι ένα ισχυρό σύμβολο της ενισχυμένης συνεργασίας μας και μια ισχυρή ένδειξη της δέσμευσης της ΕΕ σε αυτήν την περιοχή”. “Η ΕΕ είναι ο πρώτος οικονομικός εταίρος του Καζακστάν και ο πρώτος ξένος επενδυτής της χώρας”, υπενθύμισε ο Μισέλ, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί ακόμη να υπάρχει “πολλή δυναμική που δεν έχει αξιοποιηθεί”.
Η επίσκεψη του Σαρλ Μισέλ γίνεται δύο εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή στην Αστάνα αρκετών συνόδων κορυφής στις οποίες μετείχαν κυρίως η Ρωσία, αλλά και η Κίνα και η Τουρκία, οι οποίες θέλουν να ενισχύσουν βιώσιμα την επιρροή τους στην περιοχή αυτή που βρισκόταν άλλοτε υπό τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας. Αν και οι πέντε κεντρασιατικές δημοκρατίες, μέλη διαφόρων οικονομικών ή στρατιωτικών συμμαχιών με τη Ρωσία, δεν καταδίκασαν τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, καμία δεν έχει υποστηρίξει ανοιχτά το Κρεμλίνο.
Το Καζακστάν, το οποίο είναι πλούσιο σε υδρογονάνθρακες και ορυκτά, βρίσκεται στο επίκεντρο του γιγάντιου σχεδίου υποδομών και εμπορίου των νέων κινεζικών δρόμων του μεταξιού. Το ξεκίνημά τους είχε ανακοινωθεί εξάλλου το 2013 από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην Αστάνα. Όπως η Κίνα, και η Τουρκία προωθεί επίσης τα πιόνια της στην περιοχή, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα μια εθνογλωσσική και θρησκευτική εγγύτητα.
Η Αστάνα επιδιώκει να βρει νέους δρόμους για την εξαγωγή του πετρελαίου της, το οποίο διέρχεται κατά τα τρία τέταρτα μέσω της Ρωσίας, και στις αρχές Ιουλίου ο πρόεδρος Τοκάγεφ δεσμεύτηκε να ενισχύσει την ενεργειακή συνεργασία με την ΕΕ.
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, ο Τοκάγεφ και ο Μισέλ σημείωσαν ότι συζήτησαν επίσης τον τρόπο “αποφυγής του αρνητικού, μη επιθυμητού αντίκτυπου στην οικονομία του Καζακστάν από τις κυρώσεις της ΕΕ” κατά της Ρωσίας.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης το ζήτημα της “μετεγκατάστασης στο Καζακστάν ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, τα προϊόντα των οποίων δεν υπόκεινται σε κυρώσεις”.