Δυσαρέσκεια Αναστασιάδη για Ζελένσκι: Μας ενοχλεί ότι δεν έκανε καμία αναφορά στην τουρκική εισβολή

«Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας», τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου

«Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά» στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισήμανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά την ομιλία του Ουκρανού προέδρου στην κυπριακή βουλή.

 

 

 

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε για την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι «οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων» και πρόσθεσε ότι «βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει, θέλω να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός, (όμως) αυτό που σήμερα αναμέναμε είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια που είχαμε υποφέρει το 1974.

Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας

Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα».

Όπως αναφέρει το philenews.gr, ο κ. Αναστασιάδης κλήθηκε να σχολιάσει την απουσία των βουλευτών του ΑΚΕΛ από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, λέγοντας «δεν είμαι εδώ για να σχολιάσω ή να κάνω πολιτικά σχόλια. Είναι δικαίωμα της κάθε δύναμης να συμπεριφερθεί (όπως επιθυμεί), ο λαός κρίνει».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στις θέσεις αρχών σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό, ο Πρόεδρος απάντησε «βεβαίως. Υπάρχει αμφιβολία;».

Τι είπε για τα διαβατήρια

Για την περίπτωση ανάκλησης των διαβατηρίων των Ρώσων ολιγαρχών, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε σήμερα τον Υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει με τη διαδικασία ανάκλησης τεσσάρων από τα 850 που είναι στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ. Οι υπόλοιποι (στη λίστα), οι οποίοι έχουν διαβατήρια δεν έχουν πάρει το σχετικό διαβατήριο από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Οι αιχμές της προέδρου, Αννίτας Δημητρίου

Η Αννίτα Δημητρίου, πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου, άφησε αιχμές για το γεγονός ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έκανε κάποια αναφορά στην Κύπρο και στην τουρκική εισβολή. Πήρε το λόγο και δήλωσε ότι «καταλαβαίνουμε καλά τι βιώνετε. Η Κύπρος όπως και η Ουκρανία είναι θύματα εισβολής και κατοχής μιας ισχυρότερης γείτονος χώρας. Έκτοτε κατέχει το 37% του εδάφους της χώρας μας. Για περισσότερο από 47 χρόνια βιώνουμε τις οδυνηρές συνέπειες των κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε χθες στην αθέτηση υποσχέσεων από την Τουρκία. Η διεθνής ιστορία μας προσφέρει διδάγματα. Είναι ακριβώς το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης που αποτέλεσε το πρόσχημα για την τουρκική εισβολή. Η Ουκρανία όπως και η Κύπρος έχει το δικαίωμα να είναι ένα κανονικό κράτος».

Ακόμη, η κ. Δημητρίου υπέδειξε πως «η λογική των δύο μέτρων και δυο σταθμών και η επιλεκτική ανοχή, και αναφέρομαι στην Τουρκία, δεν είναι μονάχα ιδιοτελής.

Η Κύπρος γνωρίζει τι σημαίνει πόλεμος και προσφυγιά. Η ανταπόκριση των Κυπρίων στην ανάγκη ανακούφισης του λαού της Ουκρανίας υπήρξε πρωτοφανής. Η Κύπρος έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες.

Η Κύπρος θα παραμείνει προσηλωμένη στις θέσεις αρχών και αξιών και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στον φίλο ουκρανικό λαό. Ευχόμαστε ο διάλογος να πρυτανεύσει και να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα».