Δύο νεκροί στη Μιανμάρ από πυρά αστυνομικών κατά την διάρκεια επεισοδίων

Δύο νεκροί και τουλάχιστον 30 τραυματίες, ο απολογισμός των αιματηρών επεισοδίων

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν στο Μανταλέι, στην κεντρική Μιανμάρ, από πυρά των δυνάμεων επιβολής του νόμου, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της στρατιωτικής χούντας, στα πιο αιματηρά επεισόδια μετά το πραξικόπημα.

 

Εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες αναπτύχθηκαν σε ένα ναυπηγείο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, εγείροντας φόβους για συλλήψεις εργαζομένων που είχαν κινητοποιηθεί κατά του πραξικοπήματος. Διαδηλωτές χτυπούσαν κατσαρολικά σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τις συλλήψεις, ενώ ορισμένοι πέταξαν αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας, η οποία στη συνέχεια άνοιξε πυρ.

 

 

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ο ένας εξ αυτών είναι ανήλικος, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι, ανέφεραν οι υπηρεσίες διάσωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 30 τραυματίες, «Τα μισά από τα θύματα στοχοθετήθηκαν με πραγματικά πυρά». Η κλιμάκωση της βίας σημειώθηκε μία ημέρα μετά τον θάνατο μιας 20χρονης διαδηλώτριας, της Μία Τουάτε Τουάτε Κενγκ, η οποία τραυματίστηκε από σφαίρες την 9η Φεβρουαρίου.

 

 

Εντείνει την πίεσή της η στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ
Η στρατιωτική χούντα δεν σταματά να εντείνει την πίεση στο κίνημα υπέρ της δημοκρατίας. Παρά το γεγονός αυτό, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν εκ νέου σήμερα τους δρόμους της Γιανγκόν, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας. Ζητούν την επιστροφή της πολιτικής κυβέρνησης, την απελευθέρωση των κρατουμένων και την κατάργηση του Συντάγματος, που είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τους στρατιωτικούς.

 

 

Σχεδόν 3 εβδομάδες μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι και έβαλε τέλος σε μια εύθραυστη δημοκρατική μετάβαση 10 ετών, οι διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινότητας και η ανακοίνωση νέων κυρώσεων δεν αποτρέπουν τους στρατηγούς. Οι συλλήψεις συνεχίζονται με σχεδόν 550 ανθρώπους να έχουν συλληφθεί σε διάστημα 3 εβδομάδων (πολιτικοί αξιωματούχοι, απεργοί δημόσιοι υπάλληλοι, ακτιβιστές…), σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση. Μόλις 40 εξ αυτών έχουν αφεθεί ελεύθεροι.