Quantcast

DW: Το τείχος της Τουρκίας με το Ιράν για τους Αφγανούς δεν αποτρέπει πλήρως τη μετανάστευση

Γειτονικές χώρες όπως το Ιράν ή το Πακιστάν προετοιμάζονται για μαζικές μετακινήσεις προσφύγων

Η Τουρκία προετοιμάζεται και έχει αρχίσει να χτίζει τείχος στα σύνορα με το Ιράν. Τα σύνορα Ιράν-Τουρκίας εικάζεται ότι θα κλείσουν πριν από την άφιξη Αφγανών προσφύγων. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες 150 χιλιόμετρα του τείχους έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Ο Ορχάν Ντενίζ είναι πρύτανης του πανεπιστημίου Yüzüncü Yil στο Βαν. Η πόλη θεωρείται πύλη εισόδου μεταναστών που έρχονται στην Τουρκία κυρίως από το Αφγανιστάν. Ο Ορχάν Ντενίζ μελετά την παράτυπη μετανάστευση στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν εδώ και 25 χρόνια. Σε συνέντευξή του στην DW, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του σχετικά με τη χρησιμότητα ενός παραμεθόριου τείχους.

Εκτιμά ότι «θα δούμε τις επιπτώσεις της μετανάστευσης σε 15-20 ημέρες. Εάν οι Ταλιμπάν προκηρύξουν γενική αμνηστία όπως υποσχέθηκαν, η έκταση της μετανάστευσης θα μειωθεί σημαντικά».

 

DW : Τι μέτρα έχει λάβει η Τουρκία στα σύνορά της εναντίον της έλευσης μεταναστών;

Ορχάν Ντενίζ : Όπως γνωρίζουμε, η κατασκευή ενός τείχους ξεκινάει στα σύνορα Τουρκίας – Ιράν. Επιπλέον θα διανοιχθούν τάφροι και θα τοποθετηθούν συρματοπλέγματα. Ελήφθησαν και άλλα μέτρα: αυξήθηκαν οι σκοπιές και ο αριθμός των φυλακίων. Ακόμη drones θα παρακολουθούν τη συνοριακή γραμμή.

 

DW: Πιστεύετε ότι αυτά τα μέτρα στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν μπορούν να περιορίσουν την εισροή μεταναστών;

Ορχάν Ντενίζ : Αυτά τα μέτρα δεν θα έχουν αποτέλεσμα παντού, καθώς η παραμεθόριος περιοχή είναι σε μεγάλο βαθμό ορεινή. Το χειμώνα θα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί αυτή η περιοχή. Οι συνοριακές περιοχές σε ορισμένα σημεία φθάνουν σε υψόμετρο άνω των δύο ή και τριών χιλιάδων μέτρων. Αυτές οι δύσκολες, φυσικές συνθήκες μπορεί να είναι επωφελείς για τους διακινητές, επειδή καθιστούν δύσκολο τον έλεγχο των συνόρων. Ακόμη η ομίχλη και ο κακός καιρός προσφέρουν καλές συνθήκες για παράτυπη μετανάστευση. Ταυτόχρονα όμως μια τόσο αφιλόξενη περιοχή είναι επίσης πολύ επικίνδυνη. Οι πρόσφυγες μπορεί να χαθούν. Κάθε χρόνο ανασύρονται νεκροί 40 με 50 μετανάστες μετά το λιώσιμο του χιονιού.

 

DW: Πιστεύετε δηλαδή ότι το συνοριακό τείχος που χτίζεται αυτή τη στιγμή στα σύνορα με το Ιράν θα είναι αναποτελεσματικό;

Ορχάν Ντενίζ : Παραδείγματα τειχών όπως στα σύνορα με το Ιράν είναι πολλά στον κόσμο. Υπάρχουν συνολικά 67 τέτοια τείχη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι τα υπάρχοντα ή τα νεα τείχη θα εμποδίσουν τελείως την έλευση μεταναστών. Υπάρχουν παραδείγματα στον κόσμο όπου το τείχος δεν έφερε σημαντικά αποτελέσματα. Έχει πάντως έναν ψυχολογικό αποτρεπτικό χαρακτήρα, αλλά η προσδοκία ότι αποτρέπει πλήρως τη μετανάστευση δεν είναι βάσιμη.

 

DW: Θα υπήρχαν άλλες επιλογές για τη διασφάλιση των συνόρων;

Ορχάν Ντενίζ : Οι μετανάστες θα αναζητήσουν περιοχές όπου δεν υπάρχει τείχος και στη συνέχεια θα καθορίσουν τις διαδρομές τους. Σε πολλά μέρη δεν είναι εύκολο να χτιστεί ένα τείχος, πρόκειται για περιοχές με πολύ απότομο έδαφος. Υπάρχουν επίσης ναρκοθετημένες περιοχές στα σύνορα με το Ιράν. Η εκκαθάριση ναρκών είναι τώρα σε εξέλιξη ώστε να χτιστεί το τείχος.

 

DW: Τι πρέπει λοιπόν να γίνει για να αποφευχθεί η παράτυπη μετανάστευση;

Ορχάν Ντενίζ : Η Τουρκία είναι πλέον υπερπλήρης. Υπάρχουν περίπου επτά εκατομμύρια επίσημοι και ανεπίσημοι μετανάστες στην Τουρκία και αυτός είναι ένας μάλλον αισιόδοξος αριθμός. Με άλλα λόγια, ένας στους έντεκα ανθρώπους στην Τουρκία είναι πρόσφυγας. Είναι σίγουρο ότι αυτοί οι μετανάστες θα συγκεντρωθούν σε μεγάλες πόλεις και θα οργανωθούν μεταξύ τους. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε συγκρούσεις και εντάσεις με τους ντόπιους. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η Τουρκία δεν μπορεί να δεχθεί άλλους μετανάστες, ότι τα σύνορα είναι κλειστά και η είσοδος απαγορεύεται.