Δολοφονία Κασόγκι: Πέντε οι κατηγορούμενοι που καταδικάστηκαν σε θάνατο

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 11 ΑΤΟΜΑ

Συνολικά 11 άτομα κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τον στυγερό φόνο του δημοσιογράφου που σημειώθηκε την περασμένη χρονιά, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε πέντε άτομα εις θάνατον για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που σημειώθηκε την περασμένη χρονιά, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας.

Ο Κασόγκι, ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας δολοφονήθηκε το 2018 μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, από μια ομάδα πρακτόρων. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τον φόνο του δημοσιογράφου κάθισαν συνολικά 11 άτομα για τη συμμετοχή τους στο έγκλημα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Εκτός από τους καταδικασθέντες εις θάνατον, σε τρεις από τους κατηγορουμένους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 24 ετών, αναφέρει το πρακτορείο, χωρίς να διευκρινίζει τις ποινές για τα τρία εναπομείναντα άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου, ωστόσο τον περασμένο Οκτώβριο είπε ότι, ως ηγέτης της χώρας, οφείλει να αναλάβε την πλήρη ευθύνη.

Στην ανακοίνωσή του, ο δημόσιος κατήγορος επισήμανε επίσης ότι ο Σαούντ αλ-Καχτάνι, πρώην σύμβουλος του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, διαπιστώθηκε μετά από έρευνα ότι δεν είχε ανάμειξη στη δολοφονία και αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του.

Η δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post πυροδότησε τη μεγαλύτερ διπλωματική κρίση στη Σαουδική Αραβία από τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου, με παγκόσμιους ηγέτες και επιχειρηματικούς κολοσσούς να λαμβάνουν αποστάσεις από το Ριάντ.

Ο Κασόγκι διέμενε μόνιμα στις ΗΠΑ και επέκρινε συχνά τον πρίγκιπα Μοχάμεντ για τις πρακτικές του με τα άρθρα του. Τελευταία φορά εθεάθη ζωντανός στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου του 2018, όπου προσήλθε για να πάρει ορισμένα έγγραφα που χρειαζόταν για τον επικείμενο γάμο του.

Σύμφωνα με όσες αποτρόπαιες πληροφορίες έχουν έρθει στο φως, μετά τη δολοφονία από τους πράκτορες η σορός του δημοσιογράφου διαμελίστηκε. Στη συνέχεια οι δολοφόνοι μετέφεραν τα κομμάτια εκτός του κτιρίου, ενώ δεν αποκαλύφθηκε ποτέ τι απέγιναν.