Σε μπαράζ επαφών προκειμένου να διαμεσολαβήσει κατά το δυνατόν για την εκτόνωση της έντασης στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας, έχει επιδοθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, συναντώντας αλλά συνομιλώντας και τηλεφωνικά με Πούτιν, Σολτς, Μακρόν και Ζελένσκι.
Οι πρώτες επαφές με τον Σολτς
Το βράδυ του Σαββάτου, ο Ισραηλινός πρόεδρος, συναντήθηκε το βράδυ του Σαββάτου με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο με την καγκελαρία να βγάζει ανακοίνωση μετά τις 03:00 τα ξημερώματα. Ο Μπένετ και ο Σολτς μίλησαν για μιάμιση ώρα, σύμφωνα με τον Γερμανό εκπρόσωπο Stefen Hebestreit.
«Στο επίκεντρο της ενενηντάλεπτης συνάντησης ήταν τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε ο (ισραηλινός) πρωθυπουργός με τον Ρώσο πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν στη Μόσχα». Οι δύο άνδρες «συμφωνήθηκε να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα – κοινός στόχος παραμένει ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό. Θα εργαστούμε για αυτό με όλες μας τις δυνάμεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της καγκελαρίας.
Πριν μεταβεί στο Βερολίνο, ο Μπένετ είχε μια τρίωρη συνάντηση με τον Πούτιν. Ο Μπένετ μάλιστα επέλεξε να έχει μαζί του στα εν λόγω ταξίδια και έναν από τους υπουργούς του, τον αρμόδιο επί των Κατασκευών και Στέγασης, Ζέεφ Έλκιν. Ο κ. Έλκιν έχει γεννηθεί στην Ουκρανία και είναι Ρωσόφωνος, με τον Μπένετ να δείχνει με αυτή την επιλογή πως είναι αποφασισμένος να συμβάλλει στο να πέσουν οι τόνοι δείχνοντας πως το Ισραήλ έχει άμεσο ενδιαφέρον αφού πολλοί είναι οι πολίτες του οι οποίοι έχουν καταγωγή από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Το γραφείο του Μπένετ ανακοίνωσε ότι αναχώρησε νωρίς το πρωί του Σαββάτου για τη Μόσχα, κάτι που επίσης δείχνει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέλεξε να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα επίλυσης, αφού κανονικά ως Εβραίοι δεν θα έπρεπε να ταξιδεύουν το Σάββατο, πόσω μάλλον δε από τη στιγμή που και ο Μπένετ και ο Έλκιν είναι πιστοί Εβραίοι, κάτι που σημαίνει πως ακολουθούν κατά γράμμα τις επιταγές της θρησκείας τους.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μετά τη συνάντηση δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι «συζητούν την κατάσταση στην Ουκρανία».
Μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν, ο Μπένετ τηλεφώνησε στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Συνεχίζουμε τον διάλογο», έγραψε ο Ουκρανός ηγέτης μετά τη συνομιλία του με τον Μπένετ.
Το Ισραήλ, χώρα στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο Κίεβο, στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Παράλληλα όμως είπε ότι θα διατηρήσει την επικοινωνία του με τη Μόσχα, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης.
Το Ισραήλ διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία και προσφέρθηκε να ενεργήσει ως ενδιάμεσος μεταξύ των δύο μερών. Η Ρωσία εμπλέκεται επίσης στον πόλεμο στη Συρία, η οποία συνορεύει με το Ισραήλ.