Την απελευθέρωση του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ και την παροχή πολιτικού ασύλου στη Γερμανία, στην Ελβετία ή στην Αυστρία, ζητούν οι δημοσιογραφικές ενώσεις των τριών χωρών.
Παράλληλα, καλούν τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να μεσολαβήσει στον Αμερικανό πρόεδρο για την απαλλαγή του Αυστραλού δημοσιογράφου από τις κατηγορίες κατασκοπείας.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος το 2010 δημοσιοποίησε, μέσω της πλατφόρμας WikiLeaks, απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα από αμερικανικές πηγές, με πληροφορίες μεταξύ άλλων σχετικά με τις συνθήκες στο Γκουαντάναμο και με τη δράση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, κινδυνεύει να εκδοθεί στις ΗΠΑ και εκεί να καταδικαστεί για κατασκοπεία, σε φυλάκιση έως και 175 ετών.
«Η μόνη ελπίδα για απελευθέρωση είναι οι ΗΠΑ να αποσύρουν την κατηγορία»
Η Γερμανική Ένωση Δημοσιογράφων κάλεσε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 6 και 7 Φεβρουαρίου, να ζητήσει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ. «Η μόνη ελπίδα για απελευθέρωση στο άμεσο μέλλον είναι οι ΗΠΑ να αποσύρουν την κατηγορία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης, η οποία επισημαίνει ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός δεσμεύτηκε στην προγραμματική του συμφωνία για «εξωτερική πολιτική βασισμένη στις αξίες». Αυτό, τονίζει η Ένωση, περιλαμβάνει και την κριτική σε συμμαχικές κυβερνήσεις, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, αναφέρει, για να υπογραμμίσει ότι «η νέα κυβέρνηση έχει καθυστερήσει ήδη πολύ να τοποθετηθεί πιο ξεκάθαρα από την κυβέρνηση της ‘Ανγκεελα Μέρκελ».
Η διαδικασία εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ «στέλνει ένα καταστροφικό μήνυμα στους δημοσιογράφους και πληροφοριοδότες σε όλον τον κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι αναλαμβάνουν μεγάλο προσωπικό ρίσκο προκειμένου να δημοσιεύσουν σημαντικές πληροφορίες. Αντί για δίωξη και φυλάκιση, τους αξίζει αλληλεγγύη, ευγνωμοσύνη και προστασία. Ειδικά ο Τζούλιαν Ασάνζ πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης DJV Φρανκ Ούμπεραλ, ενώ ο διευθυντής του Δικτύου Recherche Γκούντερ Μπαρτς προειδοποίησε ότι «μια έκδοση και καταδίκη του Ασάνζ θα αποτελούσε πραγματική απειλή για την ελευθερία του Τύπου – συμπεριλαμβανομένων και των Γερμανών δημοσιογράφων».
Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν ακόμη το Συνδικάτο Εργαζομένων ver.di, η Αυστριακή Λέσχη Δημοσιογράφων και η αντίστοιχη Ελβετική Λέσχη της Γενεύης.