Στο στόχαστρο του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, βρέθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος είπε ότι στόχος της χώρας του είναι να εκδιώξουν τους Αμερικανούς από τη Μέση Ανατολή.
Ο Τούρκος υπουργός έκανε τις επίμαχες δηλώσεις απευθυνόμενος στις οικογένειες ανταρτών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τους έπεσαν θύματα απαγωγής από την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ και, για το λόγο αυτό, διαμαρτύρονται εδώ και τρία χρόνια έξω από τα κεντρικά γραφεία του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), στο Ντιγιραμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
«Θέλουμε να ξηλώσουμε την Αμερική»
«Η τρομοκρατική οργάνωση θα τελειώσει σύντομα στην Τουρκία, μην ανησυχείτε. Αυτό όμως δεν μας φτάνει, πρέπει να το διώξουμε και από την περιοχή γύρω μας», δήλωσε ο Σοϊλού, απευθυνόμενος στο κοινό που τον παρακολουθούσε.
Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ξηλώνοντας την τρομοκρατική οργάνωση, θέλουμε να ξηλώσουμε την Αμερική. Το λέω με κάθε ειλικρίνεια: Επί χρόνια αναστατώνουν αυτή τη γεωγραφία με πραξικοπήματα. Αλεβίτες-Σουνίτες, Τούρκους-Κούρδους, μας έβαλαν να πολεμάμε ο ένας εναντίον του άλλου».
«Προσπάθησαν να μας αποξενώσουν τον έναν από τον άλλον. Δεν θέλουν ο κόσμος να γνωρίζει τις αλήθειες της θρησκείας μας και τις αλήθειες του πολιτισμού μας», ανέφερε ο Σουλεϊμαν Σοϊλού.
Όπως ισχυρίστηκε, μάλιστα, «σήμερα, αν δεν υπήρχε η Αμερική, δεν θα υπήρχε η τρομοκρατική οργάνωση που λέγετε PKK/PYD. Ο δημιουργός του PKK και του PYD είναι η Αμερική. Δικοί τους υπηρέτες είναι».
Και προσέθεσε: «Το πολιτικό κόμμα που ονομάζεται HDP είναι υπηρέτης των Αμερικανών μαζί με το PKK. Το λέω ανοιχτά. Εάν η Αμερική δεν διασφαλίσει το PKK και το PYD, δεν μπορεί να πάει ούτε μισό μέτρο στη Μέση Ανατολή. Δεν μπορεί να κρατηθεί ούτε σε μία σπηλιά».
«Θυμωμένη» Άγκυρα με τις ΗΠΑ
Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που η Τουρκία τα βάζει με τις ΗΠΑ για το θέμα των Κούρδων, υποστηρίζοντας ότι η Ουάγιγκτον βοηθάει τις «τρομοκρατικές» οργανώσεις του PKK και κυρίως του PYD.
Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι Κούρδοι μαχητές συνέβαλαν αποφασιστικά στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους, με την Τουρκία του Ερντογάν, από τη μία να συνεργάζεται με τον ISIS και, από την άλλη, να επιτίθεται ακόμη και κατά αμάχων Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ, με το πρόσχημα ότι κυνηγά τρομοκράτες…
Ένα άλλο, μεγάλο «αγκάθι» στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας είναι το γεγονός ότι οι Αμερικανοί «πέταξαν» τους Τούρκους από το πρόγρμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, εξαιτίας της προμήθειας από την Άγκυρα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.
Παράλληλα, η ένταση που έχει δημιουργήσει η Τουρκία εδώ και μήνες με την Ελλάδα αποτελούν συχνά αφορμή για τουρκικά… παράπονα ότι οι Αμερικανοί τάσσονται με το μέρος της Αθήνας, «πιστεύοντας στην προπαγάνδα της».
Χαστούκι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: «Κανένας κίνδυνος κυρώσεων για τους S-300 στην Κρήτη»
Το πιο πρόσφατο επεισόδιο στο «σίριαλ» είναι οι τουρκικές καταγγελίες ότι η Ελλάδα «κλείδωσε» μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας με το σύστημα S-300 που διαθέτει στην Κρήτη, κάτι που διέψευσε η Αθήνα.
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κυρώσεων για το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που βρίσκεται στην Κρήτη, ξεκαθάρισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την πλευρά του, παίρνοντας σαφή θέση (σ.σ. γεγονός σπάνιο) υπέρ της Ελλάδας στο συγκεκριμένο θέμα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι η παρουσία τού εν λόγω συστήματος στην Ελλάδα δεν υπάγεται στο πλαίσιο των κυρώσεων που προβλέπει ο Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).