Δηλώσεις Τζέφρι Πάιατ: Προκλητικό το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

«ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ»

Ξεκάθαρη θέση για την αμφιλεγόμενη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα πήρε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ χαρακτηρίζοντας «προκλητικό» το μνημόνιο που συνυπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.

Ο Τζέφρι Πάιατ τοποθετήθηκε για τη στάση της Τουρκίας σε ημερίδα με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος» που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Ελληνοαμερικάνικο Ινστιτούτο (American Hellenic Institute). Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναφέρθηκε αρχικά στην εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από τη Μόσχα, τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες προκαλούν μεγάλες δυσκολίες.

Παρά ταύτα, ο Τζέφρι Πάιατ υποστήριξε ότι και η Ελλάδα αλλά και οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουμε πως πρέπει κατηγορηματικά η Τουρκία να παραμείνει προσηλωμένη στη Δύση και μέλος της νατοϊκής συμμαχίας».

Αμέσως μετά, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι «δημιούργησε εντάσεις στην περιοχή». Και πρόσθεσε: «Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή». Ο Τζέφρι Πάιατ, στη συνέχεια, είπε ότι η χώρα του έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως βλέπει την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.

Πέρα από το ζήτημα της Τουρκίας, ο Πάιατ μίλησε εκτενώς για τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ. Επεσήμανε ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα είναι καλύτερες από ποτέ και πως πιστεύει ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς και οι υπόλοιπες συναντήσεις που θα έχει εκεί ο Ελληνας πρωθυπουργός, θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη άνθιση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αμερικανός πρεσβευτής επανέλαβε ότι «η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή».

Καταλήγοντας, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θαυμάζουν και σέβονται τη συμπόνια που οι Ελληνες έχουν δείξει στους πρόσφυγες σε αυτήν την πρωτοφανή ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση. Επιπρόσθετα, τόνισε πως αυτό είναι πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πως η Ελλάδα σηκώνει πολύ περισσότερο βάρος από αυτό που της αναλογεί.