Quantcast

Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά Τουρκίας: Ζητά να αλλάξει νόμος που τιμωρεί την «προσβολή αρχηγού του κράτους»

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε υπέρ Τούρκου πολίτη ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση, επειδή είχε δημοσιεύσει στο Facebook γελοιογραφίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) επέκρινε σήμερα τουρκικό νόμο, ο οποίος τιμωρεί οποιονδήποτε προσβάλει «την εικόνα» του αρχηγού του κράτους, κρίνοντας πως η «παροχή αυξημένης προστασίας με ειδικό νόμο κατά της προσβολής δεν συμβαδίζει με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης» για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο ΕΔΔΑ, που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, είχε προσφύγει ένας νεαρός Τούρκος ηλικίας σήμερα περίπου 30 ετών, ο οποίος είχε καταδικασθεί το 2017 σε φυλάκιση 11 μηνών και 20 ημερών με αναστολή επειδή είχε δημοσιεύσει μερικά χρόνια νωρίτερα στο Facebook δύο γελοιογραφίες που εικόνιζαν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η μία από τις οποίες τον εμφάνιζε με γυναικεία ρούχα να φιλάει τον Μπαράκ Ομπάμα, τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο νεαρός είχε επίσης προφυλακιστεί για δύο μήνες και δύο ημέρες.

Στην απόφασή του με την οποία καταδικάζει την Τουρκία για την κράτηση και την ποινή, τις οποίες κρίνει «δυσανάλογες», το ΕΔΔΑ υπογραμμίζει πως «τίποτε στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να τις δικαιολογήσει». Μια «τέτοια τιμωρία παράγει αναπόφευκτα αποτρεπτικό αποτέλεσμα όσον αφορά τη βούληση του ενδιαφερόμενου να εκφραστεί πάνω σε θέματα που άπτονται του δημόσιου συμφέροντος», επισημαίνει ακόμη.

Η ποινική διαδικασία ήταν αποτέλεσμα της εφαρμογής του άρθρου 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα, ενός κειμένου που τιμωρεί κάθε πρόσωπο που «προσβάλλει την εικόνα» του αρχηγού του κράτους, συνεχίζει το ΕΔΔΑ. Σύμφωνα με το δικαστήριο, «μια αυξημένη προστασία από την προσβολή με ειδικό νόμο» δεν είναι «κατ’ αρχήν σύμφωνη με το πνεύμα της Ευρωπαϊκή Σύμβασης» για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

«Το συμφέρον ενός κράτους να προστατεύει τη φήμη του αρχηγού του δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παροχή σ’ αυτόν τον τελευταίο ενός προνομίου ή μιας ειδικής προστασίας έναντι του δικαιώματος στην ενημέρωση και στην έκφραση απόψεων γι’ αυτό», επισήμανε το δικαστήριο.

«Μια αυξημένη προστασία του αρχηγού του κράτους με ειδικό ποινικό νόμο σε ό,τι αφορά την προσβολή δεν είναι συμβατή με τη Σύμβαση», επέμεινε.

Το ΕΔΔΑ κάλεσε την Άγκυρα να «συμμορφώσει» το δίκαιό της προς το άρθρο 10 της Σύμβασης, το οποίο προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και το οποίο η Τουρκία παραβίασε στην προκειμένη περίπτωση.

Η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει στον ενάγοντα 7.500 ευρώ για ηθική βλάβη.