Quantcast

Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι για την οικονομική βοήθεια στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Die Welt»

«Να σταματήσει η εκβιαστική πολιτική της Άγκυρας»

Διέξοδο από την κρίση που πυροδότησε η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες αναζητεί η ΕΕ, με στόχο τη σταθεροποίηση της Συρίας και την αποτροπή ενός νέου προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη, γράφει η Welt.

Εν αναμονή της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου της Δευτέρα στις Βρυξέλλες δύο είναι τα βασικά ερωτήματα που βρίσκονται στο προσκήνιο: Τι ύψους πρέπει να είναι η νέα οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία για τα περίπου 4 εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί στα εδάφη της και κατά πόσον θα πρέπει η ΕΕ να εμπλακεί με δυνάμεις ασφαλείας ή ακόμη και την αποστολή στρατιωτών στη βόρεια Συρία για να επιτηρούν μια πιθανή ζώνη ασφαλείας και απαγόρευσης πτήσεων.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα τα κράτη της ΕΕ είναι διχασμένα ως προς το ύψος της νέας οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ φέρονται να υποσχέθηκαν σε εμπιστευτικές συνομιλίες με τον Ερντογάν, ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ έως σχεδόν ένα δισ. ευρώ.

«Η Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν ασκούν παρασκηνιακά εντατικές πιέσεις για όσο το δυνατόν πιο γενναιόδωρη βοήθεια προς την Τουρκία και να σταλεί με κάθε ευκαιρία σήμα αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους στην Άγκυρα», γράφει η Welt σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή προσκρούει σε σφοδρές αντιδράσεις π.χ. από τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Αυστρία.

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Επίτροπος της ΕΕ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν, να μην περιμένει νέα βοήθεια αν δεν σταματήσει τους εκβιασμούς. «Περιμένουμε να σταματήσει η εκβιαστική πολιτική της Άγκυρας μέσω της αποστολής προσφύγων προς την κατεύθυνση τς ΕΕ». Τότε θα είναι και η ΕΕ έτοιμη για νέα οικονομική βοήθεια προς υποστήριξη των προσφύγων. Ωστόσο τα χρήματα αυτά θα πρέπει να διατίθενται «αποκλειστικά για το συγκεκριμένο σκοπό και στο μέγιστο μέρος τους μέσω οργανώσεων αργωγής», τόνισε ο Αυστριακός επίτροπος στη Welt.

«Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για μια ισόρροπη χρηματοδότηση, που λαμβάνει υπόψη της και σημαντικές χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία – χώρες που έχουν υποδεχθεί σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους σαφώς περισσότερους πρόσφυγες στα εδάφη τους απ’ ό,τι η Τουρκία», δηλώνει ο Γιοχάνες Χαν.

Την ίδια ώρα ο Ευρωπαίος επίτροπος μίλησε για «συνεπή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», δηλώνοντας: «Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει και τον θεμέλιο λίθο για μια αλλαγή στάσης». Αν η ΕΕ καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για μια αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, τότε και οι πολίτες ίσως να ήταν πρόθυμοι για περισσότερη αλληλεγγύη στην κατανομή εκείνων που χρήζουν προστασίας. «Το θέμα», είπε, «είναι να ξεπεραστεί το τραύμα από τις εικόνες του 2015».