Quantcast

Διάβημα Κύπρου σε διεθνείς φορείς για τις τουρκικές προκλήσεις στην περίκλειστη Αμμόχωστο

Επιστολή-διάβημα για τις τουρκικές προκλήσεις απέστειλε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου

Επιστολή-διάβημα για τις τουρκικές προκλήσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου απέστειλε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου προς τους προέδρους των Κοινοβουλίων των μόνιμων και μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τους προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, τους προέδρους των κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και προς τους προέδρους των κοινοβουλίων χωρών της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου.

Στην επιστολή της, η κ. Δημητρίου αναφέρει ότι, συνεπεία της τουρκικής εισβολής του 1974 και του βίαιου εκτοπισμού των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου, η περίκλειστη περιοχή παρέμεινε έκτοτε μια «πόλη φάντασμα». Η πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει ότι, κατά παράβαση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550 και 789, που καλούν για επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και αντίθετα με τις πρόνοιες άλλων σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία προχωρά στο σταδιακό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου για εκμετάλλευση.

Κυνικά, η Τουρκία και η υποτελής διοίκησή της στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζει η πρόεδρος της Βουλής, καλούν τους Ελληνοκύπριους νόμιμους κατοίκους της Αμμοχώστου να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, δελεάζοντάς τους να αποταθούν στη λεγόμενη «Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας», για να αμφισβητήσουν στη συνέχεια τη νομιμότητα της ιδιοκτησίας τους.

Εμφανώς, αναφέρει η κ. Δημητρίου, οι ενέργειες αυτές αποτελούν μέρος των επιδιώξεων της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους και στη θάλασσα, ενώ η τουρκική πλευρά αξιώνει λύση δύο κρατών. Οι διχοτομικές θέσεις της Τουρκίας, τονίζει η πρόεδρος της Βουλής, αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο, στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο συμφωνημένο πλαίσιο για επίλυση του Κυπριακού και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Άλλωστε, προσθέτει, έχουν απορριφθεί κατηγορηματικά από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Οι εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, υπογραμμίζει η πρόεδρος της Βουλής, υπονομεύουν σοβαρά τις προσπάθειες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων προς επίτευξη μιας συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας, επισημαίνει η κ. Δημητρίου, αποτελεί πηγή ανησυχίας, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η πρόεδρος της Βουλής καλεί τους ομολόγους της να ασκήσουν την επιρροή τους προκειμένου η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να εγκαταλείψει την προκλητική συμπεριφορά της και να ανακαλέσει τους παράνομους σχεδιασμούς της για την Αμμόχωστο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ