Διάγγελμα Μπάιντεν για Ουκρανία: Μετατέθηκε για μία ώρα αργότερα

Θα γίνει στις 20:30 ώρα Ελλάδος

Για τις 20.30 (ώρα Ελλάδας) μετατέθηκε το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, στο οποίο αναμένεται να ανακοινώσει την απάντηση των ΗΠΑ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

 

 

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν, οι πρώτες αφότου ξεκίνησαν οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα.

Μπόρις Τζόνσον: Η δέσμη των μέτρων που ανακοίνωσε κατά της Ρωσίας

Κυρώσεις ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβάλει το «μεγαλύτερο και πιο αυστηρό» πακέτο οικονομικών κυρώσεων που «έχει δει ποτέ η Ρωσία», είπε ο Τζόνσον. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα κάνει «ό,τι καλύτερο» για να προσφέρει υποστήριξη στην Ουκρανία.

«Θα δημιουργήσουμε μια νέα μονάδα για να δεσμεύσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ των οποίων και αυτά των Ρώσων Ολιγαρχών που ”δε θα μπορούν πουθενά να κρυφτούν”», τόνισε. Όλες οι μεγάλες ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου και επιβάλλεται πλήρες πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στη VBT, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας.

Θα υπάρξουν όρια στο ποσό που μπορούν να έχουν οι Ρώσοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Βρετανίας, με το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων να επεκτείνεται σε περίπου 100 ακόμη άτομα.

Συζητείται, επίσης, όπως είπε ο Τζόνσον να αποκοπεί η Ρωσία από το σύστημα Swift. Επιπλέον, η αεροπορική εταιρεία Aeroflot θα απαγορευτεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θα συνεχίσουμε βήμα-βήμα για να αποκόψουμε τη ρωσική οικονομία. Σε κάθε εθνικό forum θα καταδικάζουμε αυτή τη σφαγή στην Ουκρανία», προσέθεσε και τόνισε ότι παρόμοια μέτρα θα επιβληθούν και στη Λευκορωσία.

Τέλος, περιγράφοντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για έναν «αιματοβαμμένο επιτιθέμενο που πιστεύει στην αυτοκρατορική κατάκτηση», ενώ είπε ότι ο Πούτιν ήταν «πάντα αποφασισμένος να επιτεθεί στον γείτονά του, ό,τι κι αν κάναμε», προσθέτοντας ότι «ο Πούτιν θα μείνει καταδικασμένος στα μάτια του κόσμου και της ιστορίας. Δεν θα μπορέσει ποτέ να καθαρίσει το αίμα της Ουκρανίας από τα χέρια του.