Η σοσιαλδημοκρατική Δανία αποδεικνύει, για μία ακόμη φορά, ότι ακολουθεί ιδιαίτερα μία αυστηρή πολιτική απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα.
Η νέα έμπνευση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης υπό την Μέτε Φρέντρικσεν είναι να υποχρεώσει τους μετανάστες που είναι άνεργοι και ζουν από κοινωνικά επιδόματα σε «υποχρεωτική εργασία» 37 ωρών την εβδομάδα, εάν θέλουν να συνεχίσουν να εισπράττουν τα επιδόματά τους.
Περί τίνος πρόκειται
Πρόκειται κυρίως για κοινωφελείς εργασίες όπως το σκούπισμα των δρόμων και η συλλογή απορριμμάτων στις παραλίες, δεν αποκλείονται όμως και ορισμένες βοηθητικές δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα «Θέλουμε να καθιερώσουμε μία νέα λογική, με βάση την οποία οι άνθρωποι θα συνεισφέρουν στην κοινότητα και θα γίνονται χρήσιμοι» λέει η πρωθυπουργός.
Η Δανία φημίζεται για την αυστηρή πολιτική της απέναντι στους μετανάστες. Σε πρώτη φάση η νέα νομοθεσία θα αφορά τους αλλοδαπούς που ζουν από κοινωνικά επιδόματα τα τελευταία τρία έως τέσσερα χρόνια και δεν μιλούν τη δανική γλώσσα σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Στις υποχρεωτικές 37 ώρες θα μπορούσαν να ενταχθούν και μαθήματα γλώσσας, καθώς και μία πρακτική εξάσκηση για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. «Το σημαντικό για μας είναι να βγουν οι άνθρωποι από το σπίτι τους» λέει η Μέτε Φρέντρικσεν, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στις γυναίκες από τη Μέση Ανατολή ή τη Βόρεια Αφρική τα ποσοστά απασχόλησης είναι πολύ χαμηλά. Θα υποχρεωθούν άραγε και αυτές οι γυναίκες σε κοινωφελή εργασία;
Κριτική από την αντιπολίτευση
Τις «εργασίες» θα αναθέτουν στους μετανάστες οι αρμόδιες δημοτικές αρχές. Για να γίνει αυτό βέβαια θα πρέπει πρώτα ο σχετικός νόμος να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της Δανίας.
Προς το παρόν οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων είναι αρνητικές, ενίοτε ακόμη και στο ίδιο το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. «Πρόκειται για μία πολύ, πολύ δύσκολη και ευρείας έκτασης αποστολή» σχολιάζει ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Άαρχους Γιάκομπ Μπούντσγκααρντ, εκφράζοντας εμμέσως την ανησυχία του για μισθολογικό ντάμπινγκ απέναντι στους χαμηλόμισθους Δανούς: «Μιλάμε για δουλειές, τις οποίες δεν μπορούμε να τις αφαιρέσουμε από τους ήδη εργαζόμενους. Άρα είναι δουλειές, τις οποίες θα πρέπει να τις επινοήσουμε εμείς».
Ο Ράσμους Γιάρλο, στέλεχος του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, υποστηρίζει ότι το μέτρο είναι «πολύ ακριβό» και επιπλέον δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Έντονη κριτική εκφράζει ο Αντρέας Στίνμπεργκ από το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο οποίος κάνει λόγο για «πολιτική συμβολισμών» και αντιπροτείνει στην κυβέρνηση Φρέντρικσεν να βρει τρόπους για να ενταχθούν περισσότεροι αλλοδαποί σε σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης. «Φοβάμει ότι αυτή η ιστορία θα οδηγήσει σε κοινωνικό ντάμπινγκ και μάλιστα με χορηγό το ίδιο το κράτος», λέει η επίσης αριστερή πολιτικός Μάι Φίλαντσεν, από το κόμμα της «Πράσινης-Κόκκινης Συμμαχίας».
«Δεν υπάρχουν αρκετές γόπες…»
Η εφημερίδα BT της Κοπεγχάγης σχολιάζει την πρόταση της κυβέρνησης με χιούμορ: «Έχουμε άραγε αρκετές γόπες στα πεζοδρόμια;», διερωτάται. Αλλά για τον Μαντς Μπίστρουπ, πρόεδρο του συνδικάτου των κοινωνικών λειτουργών, το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό: «Το πρόγραμμα αυτό θα είναι δαπανηρό, χρονοβόρο, αλλά και αναποτελεσματικό», επισημαίνει. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Tageszeitung το υπουργείο Εργασίας στη Δανία υπολογίζει ότι στην πρώτη περίοδο εφαρμογής της νέας νομοθεσίας η «υποχρεωτική εργασία» θα εφαρμοστεί το πολύ σε 250 άτομα.
Πηγή: DW / Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, TAZ)