Quantcast

COP27: Η ΕΕ λέει ναι στο ταμείο για καταστροφές της κλιματικής αλλαγής

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα σχέδιο της συμφωνίας στην οποία οι αντιπρόσωποι στη σύνοδο κορυφής COP27 στο Σαρμ ελ-Σέιχ ελπίζουν να καταλήξουν τις επόμενες ημέρες

Μία σημαντική διέξοδος φαινόταν πιθανή στις συνομιλίες της COP27 για το κλίμα την Παρασκευή, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε μια δραματική παρέμβαση λέγοντας «ναι» στις βασικές απαιτήσεις του αναπτυσσόμενου κόσμου για οικονομική βοήθεια προς τις φτωχές χώρες.

 

Οι πλούσιες χώρες είχαν αντισταθεί σε αυτό το βασικό αίτημα, υποστηρίζοντας ότι θα χρειαζόταν χρόνος για να διαπιστωθεί εάν ένα τέτοιο ταμείο ήταν απαραίτητο και πώς θα λειτουργούσε. Αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ, η Ευρωπαϊκή Ένωση διατύπωσε μια πρόταση με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο.

Το σχέδιο κειμένου, στο οποίο περιλαμβάνεται αναφορά πως εκπονήθηκε στις 03:30 π.μ., κάτι που αντανακλά την ένταση των τελικών διαπραγματεύσεων, επαναλαμβάνονται σημεία – κλειδιά της περσινής συμφωνίας COP26 στη Γλασκώβη και της συμφωνίας του 2015 στο Παρίσι για τον περιορισμό της ανόδου των θερμοκρασιών στον πλανήτη.

Στο εν λόγω κείμενο αναφέρεται πως η διάσκεψη «υπογραμμίζει και πάλι τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα πριν από τη βιομηχανική επανάσταση και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα».

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα σχέδιο της συμφωνίας στην οποία οι αντιπρόσωποι στη σύνοδο κορυφής COP27 στο Σαρμ ελ-Σέιχ ελπίζουν να καταλήξουν τις επόμενες ημέρες.

Το κείμενο δεν περιλαμβάνει την προτεινόμενη λύση σε ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα της συνόδου, τις οικονομικές ρυθμίσεις για «απώλειες και ζημιές», που θα παράσχουν κεφάλαια σε αναπτυσσόμενες χώρες που υποφέρουν από καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Αντίθετα αναφέρει πως οι αντιπρόσωποι εξακολουθούν να επιδιώκουν να επιτύχουν μια συναίνεση στο ζήτημα αυτό, το οποίο περιελήφθη για πρώτη φορά στην επίσημη ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής – κάτι που θεωρήθηκε σημαντική πρόοδος σε ένα θέμα που διχάζει εδώ και καιρό της ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Έκτοτε ωστόσο οι συνομιλίες για το τι πρέπει να γίνει δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.