Έρευνα για «παραβιάσεις του κώδικα συμπεριφοράς» από την αιγυπτιακή αστυνομία, ανακοίνωσε ότι διεξάγει ο ΟΗΕ ως αρμόδιο για την ασφάλεια της COP27 που διεξάγεται στην Αίγυπτο, κατόπιν καταγγελίας της γερμανικής αντιπροσωπείας ότι «παρακολουθείται».
Η Αίγυπτος, που ήλπιζε να λάμψει στη διεθνή διπλωματική σκηνή χάρη σε αυτή τη διάσκεψη, μία εβδομάδα μετά την έναρξη της COP27, δέχεται επικρίσεις από υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο για τη χρόνια καταστολή της αντιπολίτευσης όσο και για τη διαχείριση της ελευθερίας του λόγου και συνάθροισης κατά τη διάρκεια της συνόδου.
Καταγγελίες
Από τις 6 Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε η COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ, πολλοί ακτιβιστές έχουν καταγγείλει «ανακρίσεις», «παρακολουθήσεις» και τα δρακόντεια μέτρα που πλαισιώνουν τις διαδηλώσεις.
Σε διπλωματικό επίπεδο το Βερολίνο, το οποίο φιλοξένησε στο περίπτερό του στην COP27 ένα πάνελ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διαμαρτυρήθηκε για τη συμπεριφορά της Αιγύπτου.
«Η γερμανική αντιπροσωπεία διαμαρτυρήθηκε διότι αισθάνεται ότι παρακολουθείται», επεσήμανε σήμερα γερμανική διπλωματική πηγή. «Έγιναν συζητήσεις με την αιγυπτιακή πλευρά», πρόσθεσε.
Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF η Λιάνε Σάλατεκ, επικεφαλής του ιδρύματος Heinrich Boell στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι αισθάνεται πως την παρακολουθούν.
«Όταν κλείνουμε μια αίθουσα συνεδριάσεων για να συζητήσουμε με την κοινωνία των πολιτών, οι κάμερες τεχνικής υποστήριξης είναι πάντα στραμμένες στα πρόσωπα των συμμετεχόντων», κατήγγειλε. «Είναι ασυνήθιστο και ανώφελο (…) και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο (η συζήτηση) να ηχογραφείται», πρόσθεσε.
Ήδη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εξέφρασε την ανησυχία του ότι η εφαρμογή των αιγυπτιακών αρχών για την COP27 ενδέχεται να καταγράφει πληροφορίες από τα τηλέφωνα των συμμετεχόντων.
Η ΜΚΟ έκανε επίσης λόγο για την εγκατάσταση καμερών σε κάποια ταξί στο Σαρμ ελ Σέιχ, οι οποίες είναι «συνδεδεμένες» με το υπουργείο Εσωτερικών.