Quantcast

COP26: Οργάνωση στέλνει μήνυμα για μεγαλύτερη γυναικεία εκπροσώπηση

Η οργάνωση επίσης επιδιώκει τη δημιουργία ενός παγκόσμιου πλαισίου για την αναφορά δεδομένων και μετρήσεων για τα φύλα

Θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στην κορυφή των πολυμερών οργανισμών για να βοηθούν στην ελάφρυνση του οικονομικού αντίκτυπου από την κλιματική αλλαγή, δήλωσε σήμερα η Αμάντα Μπλανκ, η διευθύνουσα σύμβουλος της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας Aviva και πρόεδρος μιας ομάδας δράσης για το κλίμα.

 

 

Η Μπλανκ και άλλα ανώτερα στελέχη της γυναικείας οργάνωσης για την κλιματική δράση ” Women in Finance Climate Action Group” θα παρουσιάσουν στη σύνοδο για το κλίμα COP26 της Γλασκώβης σήμερα Τρίτη τις προτάσεις τους για μεγαλύτερη γυναικεία εκπροσώπηση στους οργανισμούς που παρέχουν χρηματοδότηση για το κλίμα.

Η οργάνωση επίσης επιδιώκει τη δημιουργία ενός παγκόσμιου πλαισίου για την αναφορά δεδομένων και μετρήσεων για τα φύλα που θα συμβάλλει στη λήψη αποφάσεων για επενδύσεις σχετικές με το κλίμα.

Περίπου το 80% των εκτοπισμένων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είναι γυναίκες, αλλά μόνο το 19% των μελών των ΔΣ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα είναι γυναίκες, όπως ανέφερε σε χθεσινή της συνέντευξη στο Ρόιτερς η Μπλανκ.

«Αν οι γυναίκες αποτελούν το 51% του πληθυσμού, τόσο παράλογο είναι να περιμένουμε μια εκπροσώπηση μεγαλύτερη του 19%;», αναρωτήθηκε η Μπλανκ, η οποία είναι επίσης επικεφαλής της βρετανικής Επιτροπής Καταστατικού Χάρτη “Women in Finance Climate Action Group”, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι υπογράφοντες τον καταστατικό χάρτη δεσμεύονται να βοηθήσουν τις γυναίκες να προάγονται σε υψηλόβαθμα αξιώματα, να θέτουν στόχους για την προώθηση της φυλετικής ισότητας και να καταθέτουν αναφορά σχετικά με την πρόοδό τους σε αυτούς τους στόχους.

«Πρέπει να κυμαίνεται κοντά στο 30-40% για να είναι βέβαιο ότι υπάρχει καλή εκπροσώπηση και μια ισχυρή φωνή γύρω από το τραπέζι», λέει η Μπλανκ.

Άλλα μέλη του “Women in Finance Climate Action Group” είναι η Σάρα Μπρίντεν, εκτελεστική διευθύντρια της Τράπεζας της Αγγλίας, η Ιρίνα Γκαπλανιάν, ανώτερη σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα, η Άλισον Ρόουζ, διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας NatWest και η Τάνια Στιλ, διευθύνουσα σύμβουλος του βρετανικού παραρτήματος της WWF.

Η οργάνωση επιδιώκει επίσης βελτιώσεις στην πρόσβαση των γυναικών στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και ισότητα των φύλων στα κυβερνητικά σχέδια για το κλίμα.

Μια έκθεση της οργάνωσης που είδε το Ρόιτερς και πρόκειται να δημοσιευτεί αργότερα σήμερα μνημονεύει την υπόθεση της Ναφίκα, μιας μητέρας επτά παιδιών που καλλιεργεί καλαμπόκι, φυλλώδη λαχανικά, κρεμμύδια και ντομάτες στο χωριό Μγκουάσε της Τανζανίας.

Η σοδειά της μειώνεται μέχρι και κατά 90% στις περιόδους ξηρασίας, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί κατά την τελευταία τριετία, πλήττοντας την επιβίωση της οικογένειάς της.

«Συχνά οι γυναίκες είναι εκείνες που κερδίζουν το ψωμί στις αναπτυσσόμενες χώρες και εργάζονται με πλήρη απασχόληση ενώ μεγαλώνουν και τα παιδιά…και συνήθως οι εργάτριες γης και εκείνες που δουλεύουν στην παραγωγή τροφίμων – αυτοί είναι οι τομείς που πλήττονται πολύ, πάρα πολύ όταν υπάρχουν κλιματικές επιπτώσεις», κατέληξε η Μπλανκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ