Μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίο ζήτησαν επείγουσα δράση για να «συντριβούν» τα δίκτυα λαθρεμπορίας ανθρώπων που βγάζουν εκατομμύρια λίρες από τις επικίνδυνες διελεύσεις της Μάγχης.
Ο ίδιος ο μαφιόζος είπε στους δημοσιογράφους που παρίσταναν τους πελάτες ότι ήθελε 4.500 λίρες από το καθένα για να τους περάσει απέναντι στη Βρετανία από τη Γαλλία και υποσχέθηκε ότι οι βρετανικές αρχές θα τους έδιναν φαγητό, κουβέρτες και ό,τι χρειάζονταν πριν τους βάλουν σε ένα ξενοδοχείο. «Μετά από αυτό, μπορείτε να πάτε όπου θέλετε», του είπε.
Μάλιστα ο Αλβανός μαφιόζος συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία, λίγες ώρες αφότου συναντήθηκε με τους ρεπόρτερς της Daily Mail, για να απελευθερωθεί το επόμενο πρωί για να συνεχίσει αμέριμνος αμέσως τις επιχειρήσεις του.
Η συμμορία του είναι μόνο μία από μια σειρά από άκρως οργανωμένες συμμορίες διακίνησης που υπάρχουν στη βόρεια Γαλλία – και έχει πάνω από 600 άτομα σε λίστα αναμονής για θέσεις σε μικρά σκάφη.
Η έρευνά της Daily Mail διαπίστωσε επίσης ότι ο πόλεμος συμμοριών – με συχνές ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ τους – είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι διακινητές μάχονται μεταξύ τους για τον έλεγχο παράνομων στρατοπέδων και ασφαλών περιοχών σε παραλίες.
Περισσότεροι από 32.000 μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μάγχη με μικρά σκάφη μέχρι στιγμής φέτος – περισσότεροι από όσους κατάφεραν να περάσουν ολόκληρο το 2021.
Περισσότερες τραγωδίες καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν δεκάδες μετανάστες παρασύρθηκαν από τη θάλασσα στα ανοιχτά του Κεντ μετά από βύθιση μιας λέμβου. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μια λέμβος ανατράπηκε στα ανοιχτά του Καλαί με 57 άτομα στην πλειονότητά τους Αλβανούς μετανάστες, μεταξύ των οποίων 17 παιδιά, τα δύο εκ των οποίων ήταν μωρά.
Η Daily Mail αποκάλυψε ότι η βιομηχανία λαθρεμπορίας ανθρώπων ανθίζει παρά τους κινδύνους και τις προσπάθειες αποτροπής των παράνομων διελεύσεων και παρά τον ταχύτατη απέλασή τους Αλβανών καθώς τα αιτήματα ασύλου τους απορρίπτονται μαζικά.
Η Place de la Gare της Δουνκέρκης – η έδρα των σταθμών τρένων και λεωφορείων – έχει γίνει πλέον σημαντικός κόμβος για όσους ταξιδεύουν προς το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την κοινή έρευνα της Daily Mail με το πρόγραμμα Piranja του αλβανικού καναλιού ABC News. Τα φτηνά ξενοδοχεία που περιβάλλουν την πλατεία είναι γεμάτα με μετανάστες που περιμένουν μια βάρκα, ενώ οι οδηγοί ταξί προσφέρουν μια ειδική προσφορά 30 ευρώ για να τους μεταφέρουν σε ένα από τα παράνομα στρατόπεδα συγκέντρωσης των διακινητών. Η αύξηση των Αλβανών παράνομων μεταναστών στην περιοχή που περιμένουν το πράσινο φως για να περάσουν απέναντι, οδήγησε ορισμένους καταστηματάρχες αλλά και καφετέριες στη Δουνκέρκη να ανοίγουν τώρα και την Κυριακή για να καλύψουν τους επιπλέον πελάτες…
Σε ένα καφέ με θέα στον σιδηροδρομικό σταθμό οι ρεπόρτερ της Daily Mail συναντήθηκαν με τον «Χρυσό Λέοντα», ο οποίος κατάγεται από την Αυλώνα στα νότια της Αλβανίας.
Ένας άλλος μετανάστης από το Χας στη βόρεια Αλβανία, που ο ίδιος περίμενε ένα πλοίο για την Αγγλία, είπε στον δημοσιογράφο της Daily Mail που συστήθηκε ως λαθρομετανάστης-πελάτης, όταν τον ρώτησε που μπορεί να τον βρει: «Θα σε βρει o ίδιος γιατί μαζεύει Αλβανούς για την Αγγλία. Περνάει όλη την ώρα στην πλατεία και τους πηγαίνει στο ξενοδοχείο που μένει.»
Μέσα σε πέντε λεπτά, ο «Χρυσός λέοντας» πέρασε με έναν φίλο του στο δρόμο για το κοντινό ξενοδοχείο Le Lion d’Or όπου εδρεύει και από το οποίο πήρε το παρατσούκλι του.
Φορώντας σορτς, σαγιονάρες και μπλουζάκι Hugo Boss, είπε στους δημοσιογράφους -που υποδυόταν ένα νεαρό ζευγάρι που ήλπιζε να φτάσει στην Αγγλία- ότι μπορούσε να τους βρει θέσεις σε ένα σκάφος με αντίτιμο 9.000 λίρες όταν θα βελτιωνόταν ο καιρός.
Χαρακτηριστικά τους είπε: «Θα σας ενημερώσω. Θα στείλω μήνυμα την πρώτη στιγμή που θα το μάθω. Προσεύχομαι στον Θεό να το κάνει αυτό δυνατό. Ο καιρός είναι το πρόβλημα. Δεν είμαστε εγώ και οι άλλοι το πρόβλημα».
Την επόμενη μέρα, φορώντας πλέον ένα μπλουζάκι Armani, βρέθηκε για καφέ σε ένα καφέ στην πλατεία. Παρά τον τεράστιο κίνδυνο να βυθιστεί το μικρό σκάφος, ο Αλβανός διακινητής επέμεινε ότι «δεν υπήρχε περίπτωση» να πάει κάτι στραβά. «Ας πούμε ότι κάποιος πνίγεται στη θάλασσα, τότε δεν έχουμε πρόβλημα μόνο με το κράτος», είπε. «Το κύριο πρόβλημα είναι με την οικογένεια αυτού του ατόμου. Κανείς δεν θα μας το συγχωρήσει αυτό».
«Οι άνθρωποι στο σκάφος τηλεφωνούν στους συγγενείς τους και μετά τηλεφωνούν στην αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου για να σας πάρει. Μόλις περάσετε τα Στενά της Μάγχης θα σας δώσουν φαγητό, τα πάντα. Αν οι άνθρωποι κρυώνουν, τους δίνουν κουβέρτες.
«Σε αφήνουν μετά σε ένα στρατόπεδο. Θα περάσουν μία ή δύο μέρες μέχρι να σε καταγράψουν και να δουν αν είσαι καταζητούμενος και μετά να σε αφήσουν ελεύθερο και να σε στέλνουν σε ξενοδοχείο.
Ο διακινητής, ο οποίος χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο με ισπανικό αριθμό κλήσης, πηγαινοέρχεται στη Δουνκέρκη για να αποφύγει τον εντοπισμό. «Τα μετρητά για το ταξίδι πρέπει να πληρωθούν στον συνεργάτη του στο Λονδίνο, μετά αντί να δωθούν στο χέρι στη Γαλλία», εξήγησε.
Μετά από λίγα λεπτά με τους δημοσιογράφους, έπρεπε να προχωρήσει για να μιλήσει σε κάποιους από τους άλλους πελάτες του που κάθονταν στο διπλανό τραπέζι του καφέ.
Ώρες μετά τη συνάντηση συνελήφθη από την αστυνομία σε ένα ντου της Αστυνομίας που μάζεψε όλους τους Αλβανούς, οι οποίοι βρίσκονταν στο καφενείο εκείνη την ώρα – εκτός από έναν που ήταν στην τουαλέτα. Το επόμενο πρωί ο «Χρυσός Λέων» ήταν πάλι ελεύθερος να συνεχίσει τις μπίζνες του. «Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γιατί έχω τα έγγραφα για να μείνω εδώ», είπε σε μήνυμα στο WhatsApp.
Καθώς προέρχονται από υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, οι Αλβανοί είναι ελεύθεροι να εισέλθουν στη Γαλλία και να μείνουν για 90 ημέρες χωρίς βίζα. Άλλοι διακινητές δραστηριοποιούνται μέσα από έναν καταυλισμό μεταναστών λίγο έξω από τη Δουνκέρκη, όπου ν βία είναι καθημερινό φαινόμενο, εν μέσω μιας μάχης για τον έλεγχο του εμπορίου διακίνησης. Οι μετανάστες, που έρχονται σε επαφή μέσω διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να παραμείνουν στο τμήμα που ελέγχεται από τον ίδιο τους διακινητή, διαφορετικά θα υπάρξουν «προβλήματα».
Απαντώντας στην μυστική έρευνα της Daily Mail, η Natalie Elphicke, Συντηρητική βουλευτής του Ντόβερ, είπε: «Ολα αυτά δείχνουν ότι αδιαμφισβήτητα πώς οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται τη μεταναστευτική κρίση της Μάγχης για να τροφοδοτήσουν τις παράνομες επιχειρήσεις τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και αυτό σημαίνει πως είναι επείγουσα η ανάγκη συνεργασίας με τη Γαλλία ώστε να σταματήσουν τα μικρά σκάφη που φεύγουν από τις γαλλικές ακτές, να συλλλαβουν τους αδίστακτους εγκληματίες και να σταματήσουν την εκμετάλλευση που συνεχίζεται. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα τώρα.»
Ο βουλευτής των Τόρις για το Ίπσουιτς Τομ Χαντ πρόσθεσε: «Είναι πολύ ανησυχητικό, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια βιομηχανία πίσω από αυτό. Πρέπει να να καταστρέψουμε το επιχειρηματικό τους μοντέλο».