Χριστοδουλίδης: Δεν θα αποδεχθούμε άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού

«Ούτε εμείς ούτε η διεθνής κοινότητα μπορούμε να αποδεχθούμε ή καν να συζητήσουμε»

Οι ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και εντός της ΑΟΖ της ΚΔ, εκείνο που αποσκοπούν -ανάμεσα σε άλλα- είναι να προωθήσουν μια άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού, κάτι το οποίο ούτε εμείς ούτε η διεθνής κοινότητα μπορούμε να αποδεχθούμε ή καν να συζητήσουμε, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Προσερχόμενος στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή που πραγματοποιείται στην Πάφο, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι μετά την έναρξη εργασιών που αφορούν την υλοποίηση της απόφασης για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, τόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης, έχουν αρχίσει την ενημέρωση, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

«Σήμερα θα ενημερωθούν και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόκειται για μια ενέργεια που έρχεται και σε αντίθεση με την πρόσφατη προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ σε συνέχεια της προσφυγής της ΚΔ, ενώ το θέμα θα βρίσκεται και στις συζητήσεις υπό το λήμμα των τρεχουσών εξελίξεων στο προσεχές συμβούλιο των Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο».

Οπως ανέφερε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντηση του γγ με τους δύο ηγέτες αναμενόταν να υπάρξει ένας διορισμός νέου ειδικού αντιπροσώπου για το Κυπριακό, ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω της υπαναχώρησης της τουρκικής πλευράς, παρόλα αυτά η προσπάθεια δεν έχει τερματιστεί για διορισμό ενός αντιπροσώπου.

«Βλέπουμε κάποια δραστηριοποίηση από κάποια των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την κατεύθυνση επανέναρξης συνομιλιών, θεωρώ ότι αν υπάρχει πραγματική θέληση και πραγματική βούληση, οι εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές δεν επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την προοπτική επανέναρξης συνομιλιών. Εκείνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση για επανέναρξη συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

 

 

Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενημερώνει ξανά η Κύπρος

Στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προσφεύγει η Κύπρος προκειμένου να ενημερώσει για την έναρξη των εργασιών ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου από την Τουρκία.

Ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε σχετικά με την χτεσινή έναρξη των εργασιών που αφορούν την υλοποίηση της απόφασης για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου από την Τουρκία, ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο ίδιος βρίσκονται σε διαδικασία ενημέρωσης τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Μάλιστα ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι σήμερα θα ενημερωθούν και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια ενέργεια που έρχεται και σε αντίθεση και με πρόσφατη προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε συνέχεια της προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ τόνισε το θέμα θα βρίσκεται και στις συζητήσεις στο προσεχές Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών την Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως εάν υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση, η κατάρρευση της λεγόμενης «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους δεν επηρεάζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι οι ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην περίκλειστη περιοχή της Αμμόχωστου αλλά και επί της θαλάσσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποσκοπούν ανάμεσα σε άλλα, να προωθήσουν μια άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού, «κάτι το οποίο ούτε εμείς, ούτε η διεθνής κοινότητα μπορούμε να αποδεχτούμε ή καν να συζητήσουμε».

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι με ευθύνη της τουρκιής πλευράς δεν κατέστη εφιτκό να υπάρξει διορισμός ενός ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίβλεψη των προοπτικών επανέξαρξης των συνομιλιών, σημειώνοντας ωστόσο ότι, όπως είπε, βλέπουμε κάποια δραστηριοποίηση από κάποια μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών.