Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό τις κάλπες την Κυριακή για την ανανέωση του νομοθετικού συμβουλίου της πόλης τους στο πλαίσιο μιας νέας διαδικασίας που επέβαλε το Πεκίνο, η οποία μείωσε δραστικά τον αριθμό των εδρών στις οποίες εκλέγονται υποψήφιοι με καθολική ψηφοφορία και επεφύλαξε το δικαίωμα του υποψηφίου στους πιστούς “πατριώτες” στην Κίνα.
Το ποσοστό συμμετοχής –30%– είναι το χαμηλότερο από τότε που η κυριαρχία του Χονγκ Κονγκ πέρασε από τη Βρετανία στην Κίνα το 1997, χαμηλότερο ακόμη και από την πρώτη άμεση εκλογή μελών του νομοθετικού συμβουλίου το 1991.
#Breaking: Gross turnout rate of #HongKong's 2021 #LegCoElection hit a record low of 30.2% – a nearly 50% drop compared to the last legco election (58.3% turnout). It's also around 1/3 lower than the second lowest rate in 2000 poll (43.5%). pic.twitter.com/ncyjH6QH4b
— Phoebe Kong (@phoebe_kongwy) December 19, 2021
Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται αργότερα σήμερα Δευτέρα.
#HongKong #Now: 1st ballot box unsealed as vote-counting kicks off across Hong Kong. We're here to witness the moment…so symbolic for the authorities to choose to first open the 'newly reintroduced' Election Committee constituency ballot box. #LegCoElection pic.twitter.com/jcs1BqZ9m1
— Phoebe Kong (@phoebe_kongwy) December 19, 2021
Ο επικεφαλής της εκλογικής διαδικασίας στο Χονγκ Κονγκ, ο Μπαρνάμπας Φουνγκ, δήλωσε ότι μόνο 1.350.680 από τους 4.472.863 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ψήφισαν για να αναδείξουν τα 20 μέλη που εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία από τα 90 που αριθμεί το νομοθετικό συμβούλιο (ή “LegCo”). Τα υπόλοιπα 70 μέλη επιλέγονται από διάφορες επιτροπές που αποτελούνται από πολιτικές ελίτ προσκείμενες στο κινεζικό καθεστώς.
Στις προηγούμενες εκλογές, το 2016, η συμμετοχή ήταν 58,3%. Το Συμβούλιο είχε τότε 70 μέλη· τα μισά αναδεικνύονταν απευθείας από τους ψηφοφόρους.
Φέτος, για να επιτραπεί σε υποψήφιο να διεκδικήσει μια έδρα, καθένας από τους 153 υποψήφιους έπρεπε να παράσχει εγγυήσεις “πατριωτισμού” και πολιτικής πίστης στην Κίνα.
Οι ακτιβιστές της δημοκρατίας εμποδίστηκαν να υποβάλουν υποψηφιότητες ή παραιτήθηκαν από αυτές, όσοι δεν βρίσκονται στη φυλακή ή δεν έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Αρκετοί μεταξύ αυτών που ζουν στην εξορία κάλεσαν σε μποϊκοτάζ των εκλογών.
Όσοι αποκλείστηκαν από την ψηφοφορία “είναι οι προδότες που δεν θα ενεργούσαν για το γενικό καλό του Χονγκ Κονγκ”, δήλωσε την Κυριακή ο δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης, ο Τζον Λι.
Το ποσοστό συμμετοχής, θερμόμετρο της ένταξης των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ στο νέο εκλογικό σύστημα, αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον.
Η αποχή, η λευκή και η άκυρη ψήφος παραμένουν νόμιμες στο Χονγκ Κονγκ. Όμως, απεναντίας, η ενθάρρυνση αυτών των πρακτικών αποτελεί από φέτος ποινικό αδίκημα, για το οποίο συνελήφθησαν 10 πρόσωπα.
Οι νέοι κανόνες επιβλήθηκαν από το Πεκίνο στο πλαίσιο της ανάκτησης του ελέγχου του Χονγκ Κονγκ μετά τις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας του 2019.