Quantcast

Χονγκ Κονγκ: 11 χάμστερ κόλλησαν κορωνοϊό – Θα σφάξουν χιλιάδες

«Μην τα φιλάτε και μην τα αφήνετε στο δρόμο», προειδοποιούν οι αρχές

Το Χονγκ Κονγκ έχει απαιτήσει την παράδοση χιλιάδων χάμστερ για «εξόντωση», μετά τον εντοπισμό ιχνών κοροναϊού σε 11 ζώα που πωλούνταν σε pet shop.

Η εντολή αφορά και κατοικίδια που αγοράστηκαν λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και τα οποία τώρα θα πρέπει να παραδοθούν, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί τους πολίτες να μην τα «φιλήσουν, ούτε να τα εγκαταλείψουν στους δρόμους». Το Χονγκ Κονγκ, όπως και η κινεζική ενδοχώρα επιμένουν στη στρατηγική μηδενικής ανοχής για τον περιορισμό της πανδημίας, μέσω των προσπαθειών εξάλειψης κάθε έξαρσης στο εσωτερικό της κοινότητας και τη διατήρηση αυστηρών ελέγχων στα σύνορα που χωρίζουν τη χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Το χρονικό

Οι αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι ίχνη του ιού εντοπίστηκαν σε 11 από 178 χάμστερ, κουνέλια και τσιντσιλά που εξετάστηκαν στο pet shop «Little Boss», και τη συνεργαζόμενη αποθήκη στην Ακτή Causewayμ ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Δέλτα που έχει καταστεί αδύνατο να ιχνηλατηθεί στη χώρα, και το οποίο αφορά έναν 23χρονο υπάλληλο καταστήματος.

Δυο ακόμη εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό, συμπεριλαμβανομένου και ενός που εργάζεται στην καθαριότητα των κλουβιών και διαχειρίζεται τα χάμστερ.

Ως αντίδραση σε αυτές τις εξελίξεις, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ διέταξαν την αναστολή των πωλήσεων χάμστερ και τις εισαγωγές κάθε είδους τρωκτικού. Εκτιμάται ότι 2.000 χάμστερ, συμπεριλαμβανομένων και όσων αγοράστηκαν από τις 22 Δεκεμβρίου και έπειτα, θα πρέπει να παραδοθούν στις αρχές, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ενώ οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να παρουσιαστούν για τεστ κοροναϊού.

 

Προληπτική σφαγή… με ανθρωπιά

Η υπουργός υγείας του Χονγκ Κονγκ, Σοφία Τσαν, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι τα οικόσιτα ζώα μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια σε ανθρώπους, όμως οι αρχές δρουν προληπτικά.

«Έχουμε εκτιμήσει τον κίνδυνο αυτών των ζώων και είναι σχετικά υψηλός. Επομένως πήραμε τις αποφάσεις μας βάσει των αναγκών της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο διευθυντής γεωργίας, αλιείας και περιβάλλοντος, Δερ. Λιουνγκ Σιου-Φάι. «Παροτρύνουμε όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων να ακολουθούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής κατά τη φροντίδα των ζώων και των κλουβιών τους. Μην τα φιλάτε και μην τα εγκαταλείπετε στους δρόμους».

Όλα τα ζώα που απομακρύνθηκαν από το pet shop θα αντιμετωπιστούν με ανθρωπιά, τόνισαν οι αρχές.

 

«Αν το αποφασίσουν, εμείς πρέπει να το κάνουμε»

Ο Λούις Γιουνγκ, ιδιοκτήτης pet shop στο Χονγκ Κονγκ, είπε στον Guardian ότι έχει στα χέρια του περίπου 20 χάμστερ και περιμένει τις οδηγίες της κυβέρνησης.

«Με πήρε τηλέφωνο ένας άνδρας και ζήτησε το κινητό μου και μου είπε ότι θα μου στείλει ένα μήνυμα, όμως μέχρι στιγμής δεν έχω λάβει καμιά πληροφορία από την κυβέρνηση», εξήγησε. «Απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείτε να κάνετε, είτε ανησυχείτε είτε όχι. Αν αποφασίσουν κάτι, εμείς θα πρέπει να το κάνουμε».

Ο Λιουνγκ δήλωσε έκπληκτος που τα χάμστερ μπορούν να μολυνθούν, και ανήσυχος για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εντοπισμό του ιού σε συσκευασίες τροφίμων.

«Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Πραγματικά δεν ξέρω αν ο άνθρωπος μεταφέρει αυτό τον ιό στο χάμστερ ή το χάμστερ στον άνθρωπο».

Η θεωρία περί εισαγόμενων χάμστερ προέκυψε μια ημέρα αφότου οι κινεζικές αρχές, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες εξάρσεις, υποστήριξαν ότι ένα δέμα που έφτασε στο Πεκίνο από τον Καναδά, διασχίζοντας τις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ, ευθύνεται για ένα κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον που δεν μπόρεσε να ιχνηλατηθεί.

 

Η Δανία και τα βιζόν της

Στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιπτώσεις ζώων που βρέθηκαν θετικά, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών κατοικιδίων στο Χονγκ Κονγκ. Το 2020, η Δανία προχώρησε σε σφαγή του συνόλου του πληθυσμού των βιζόν της, που ανέρχονταν στα 15 εκατομμύρια, όταν ορισμένα εξ αυτών βρέθηκαν θετικά σε ένα νέο στέλεχος κοροναϊού.

Επιπλέον, η χώρα είχε απαγορεύσει την εκτροφή του ζώου μέχρι τον τρέχοντα μήνα. Αρκετές χιλιάδες κουφάρια που είχαν θαφτεί βιαστικά, ξαφνικά άρχισαν να βγαίνουν από το χώμα λίγους μήνες αργότερα, προκαλώντας ανησυχίες και αναγκάζοντας τη χώρα να οργανώσει αστυνομική επιχείρηση προκειμένου να θαφτούν και πάλι.

Φαίνεται πως ήταν ήδη γνωστό ότι τα χάμστερ μπορούσαν επίσης να μολυνθούν από τον ιό. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2020 από επιφανείς λοιμωξιολόγους της χώρας χρησιμοποίησε τα ζώα για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της χρήσης μάσκας, παραθέτοντας στη σειρά κλουβιά με χάμστερ και μετρώντας τη μετάδοση μεταξύ των μολυσμένων και των υγιών τους γειτόνων.

 

Με πληροφορίες από Guardian