Quantcast

Χολοντομόρ: Ο Ζελένσκι χαιρετίζει την απόφαση της Γερμανίας – Η Ρωσία την επικρίνει

«Πολύ σημαντικό μήνυμα προς πολλές άλλες χώρες στον κόσμο πως ο ρωσικός ρεβανσισμός δεν θα καταφέρει να ξαναγράψει την ιστορία»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε το βράδυ της Τετάρτης την απόφαση της γερμανικής ομοσπονδιακής κάτω Βουλής να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τον λιμό στην Ουκρανία πριν από 90 χρόνια, κρίνοντας πως είχε προκληθεί εσκεμμένα από τη Ρωσία.

 

Ο κ. Ζελένσκι έκανε λόγο για μια απόφαση «υπέρ της δικαιοσύνης» και «υπέρ της αλήθειας» στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του. Στέλνει, πρόσθεσε, «το πολύ σημαντικό μήνυμα προς πολλές άλλες χώρες στον κόσμο πως ο ρωσικός ρεβανσισμός δεν θα καταφέρει να ξαναγράψει την ιστορία».

Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε χθες βράδυ ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, περιγράφοντας τον λιμό εκείνο ως «απάνθρωπο έγκλημα».

Υπολογίζεται ότι 4 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στην τότε σοβιετική Ουκρανία επί των ημερών του Ιωσήφ Στάλιν.

Υπέρ τάχθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Μπούντεσταγκ, με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη γερμανοουκρανική φιλία Ρόμπιν Βάγκενερ να κάνει λόγο για μια απόφαση που αναδεικνύει «τη βάρβαρη αλήθεια της σταλινικής βίας, όχι για να σχετικοποιηθούν τα γερμανικά εγκλήματα στη Σοβιετική Ένωση, αλλά για να μάθουμε από την ιστορική αλήθεια».

Ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μίχαελ Μπραντ αναφέρθηκε επίσης στα ναζιστικά εγκλήματα, τονίζοντας ότι «εμείς οι γερμανοί ειδικά έχουμε ιδιαίτερο ιστορικό χρέος και ευθύνη προς την Ουκρανία».

Το εάν ο λιμός στην Ουκρανία —μέρος του ευρύτερου λιμού της περιόδου 1932-1933 στην τότε Σοβιετική Ένωση— ήταν πράγματι «γενοκτονία» αμφισβητείται πάντως, παρά την απόφαση της Μπούντεσταγκ, από αρκετούς ιστορικούς.

 

Επικρίνει η Μόσχα την απόφαση της Γερμανίας

Σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε τόνισε ότι η απόφαση αυτή της Γερμανίας είναι μια αντιρωσική πρόκληση και μια προσπάθεια της Γερμανίας να ξεπλύνει το ναζιστικό παρελθόν της.

Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε χθες, Τετάρτη, ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, το οποίο ανέφερε ότι το Χολοντομόρ –όπως ονόμασαν τον λιμό οι Ουκρανοί (από τις λέξεις «holod», που σημαίνει «πείνα», και «mor», που σημαίνει «εξόντωση»)– «συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Υπολογίζεται ότι 4 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στην τότε σοβιετική Ουκρανία επί των ημερών του Ιωσήφ Στάλιν.

Την απόφαση χαιρέτισε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 

Απορρίπτει τον όρο «γενοκτονία» η Ρωσία

 

Ωστόσο η Μόσχα σήμερα απέρριψε τον όρο «γενοκτονία» υποστηρίζοντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Σοβιετική Ένωση, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, υπέφεραν την ίδια περίοδο.

«Αυτή είναι μία ακόμη απόπειρα να δικαιολογηθεί και να προχωρήσει μια εκστρατεία – που στήνεται στην Ουκρανία και στηρίζεται από τη Δύση—με στόχο να δαιμονοποιηθεί η Ρωσία και να έρθουν σε αντιπαράθεση οι Ουκρανοί με τους Ρώσους», επισήμανε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Οι Γερμανοί προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία τους (…) να υποβαθμίσουν τη δική τους ενοχή και να θολώσουν τη μνήμη των αμέτρητων εγκλημάτων πρωτοφανούς φύσης που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Το ρωσικό υπουργείο κατηγόρησε εξάλλου το γερμανικό κοινοβούλιο ότι «αναβιώνει τη φασιστική ιδεολογία του φυλετικού μίσους και των διακρίσεων και αποπειράται να απαλλάξει τον εαυτό του από τις ευθύνες του για εγκλήματα πολέμου».

Κάποιες χώρες στην Ευρώπη και τον κόσμο, περιλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής που ανήκαν στην ΕΣΣΔ, επίσης αναγνωρίζουν το Χολοντόμορ ως γενοκτονία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισήμανε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ότι η απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου ήταν μια απόφαση «υπέρ της δικαιοσύνης» και «υπέρ της αλήθειας». Στέλνει, πρόσθεσε, «το πολύ σημαντικό μήνυμα προς πολλές άλλες χώρες στον κόσμο πως ο ρωσικός ρεβανσισμός δεν θα καταφέρει να ξαναγράψει την ιστορία».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ