Χαριστική βολή στο τουρκολιβυκό μνημόνιο: Η Λιβύη καλεί Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο για την ΑΟΖ

Κάλεσμα σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο για φιλικό διακανονισμό στην υπόθεση της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, απηύθυνε ο Λίβυος υπουργός Πετρελαίου

Οριστική «ταφόπλακα» στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο φαίνεται πως βάζει η Λιβύη, μέσω του υπουργού Πετρελαίου της, πρώην στενού συνεργάτη του προσωρινού πρωθυπουργού και εκλεκτού του Ερντογάν, Μοχάμεντ Αούν.

Κι αυτό καθώς ο υπουργός Πετρελαίου, κάλεσε σήμερα, Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο σε μια συζήτηση που θα καταλήξει σε φιλικό διακανονισμό για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, αναγνωρίζοντας πως οι τρεις χώρες έχουν δικαίωμα να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Πρακτικά με την κίνηση αυτή, απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, στους οποίους βασίστηκε το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία.

Μόλις χθες, Τρίτη, το ελληνική υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε ρηματική διακοίνωση στην πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα, με την οποία αποδομεί τις ανυπόστατες αιτιάσεις περί «παράνομων» ενεργειών του Sanco Swift.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται από το ερευνητικό σκάφος, νότια της Πελοποννήσου και νότιο-δυτικά της Κρήτης, λαμβάνουν χώρα σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Οι συντεταγμένες των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται οι έρευνες είναι προσβάσιμες σε όλους τους ενδιαφερόμενους μέσω της έκδοσης σχετικών NAVTEX.
Η ελληνική πλευρά χαιρετίζει την αναφορά, από τη λιβυκή πλευρά, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Εντούτοις, υπενθυμίζει στη λιβυκή πλευρά ότι τα δύο παράνομα και ανυπόστατα μνημόνια κατανοήσεως που αυτή έχει υπογράψει με την Τουρκία (Νοέμβριος 20219 και Οκτώβριος 2022) παραβιάζουν κατάφωρα θεμελιώδεις διατάξεις της UNCLOS, οι οποίες αντανακλούν και κανόνες του διεθνούς εθιμικού δικαίου.

Επιπλέον, το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι τα εν λόγω παράνομα μνημόνια αγνοούν και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί της υφαλοκρηπίδας της, καθώς και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της επί της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης.

Μέσω της Ρηματικής Διακοίνωσης, το ελληνικό ΥΠΕΞ απορρίπτει εκ νέου τα εν λόγω μνημόνια, κάτι το οποίο έχει κάνει και στο παρελθόν με σχετικές Ρηματικές Διακοινώσεις.

Στο πλαίσιο των ιστορικών δεσμών φιλίας των δυο χωρών και των λαών τους, το ΥΠΕΞ της Ελλάδας επαναλαμβάνει την επιθυμία της για την επανέναρξη της διμερούς συνεργασίας σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Τέλος, με την εν λόγω Ρηματική Διακοίνωση, η Ελλάδα εκφράζει για μια ακόμη φορά την ετοιμότητά της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη λιβυκή κυβέρνηση που θα αναδειχθεί μετά τη διενέργεια εκλογών, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με βάση τη Σύμβαση των Η.Ε για το Δίκαιο της Θάλασσας.