Χάιντς Κρίστιαν Στράχε: Ένοχος για διαφθορά ο ακροδεξιός πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας

Ένοχο για διαφθορά στην πολύκροτη δίκη του στη Βιέννη έκρινε το δικαστήριο τον ακροδεξιό πρώην αντικαγκελάριο της Αυστρίας, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή στον Στράχε, ο οποίος βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου στον απόηχο του σκανδάλου “Ibiza Gate”, όπου εμφανιζόταν σε βίντεο που γυρίστηκε στην Ίμπιζα, να υπόσχεται μεθυσμένος σε μια νεαρή, που θεωρούσε ότι είναι συγγενής Ρώσου ολιγάρχη, κρατικά συμβόλαια σε αντάλλαγμα για τη στήριξη της προεκλογικής του καμπάνιας και να ζητά να αγοραστεί μια εφημερίδα για να του παρέχει πολιτική υποστήριξη.

Σύμφωνα με την εισαγγελία ο Στράχε προχώρησε σε τροπολογία νόμου για να ευνοήσει μια ιδιωτική κλινική – χορηγό του κόμματός του (FPÖ). Ενώ απέρριψε το επιχείρημα των συνηγόρων του ότι οι δωρεές 2.000 και 10.000 ευρώ προς το FPÖ δεν ήταν υπερβολικά υψηλές. «Κάθε ευρώ είναι πάρα πολύ», είπε ο εισαγγελέας Μπέρνχαρντ Βέρατσινγκ. Στη δίκη παρουσιάστηκαν αποδείξεις που βρέθηκαν στο κινητό του Στράχε, όπου ο 52χρονος πρώην αντικαγκελάριος της χώρας ρωτά τον ιδιοκτήτη της κλινικής και φίλο του, Βάλτερ Γκρουμπμύλερ ποιο νόμο πρέπει να αλλάξει. Ο Στράχε αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.