Capital Economics: Αυξημένος κίνδυνος για capital controls στην Τουρκία

Σύμφωνα με την βρετανική εταιρεία οικονομικών μελετών, η τουρκική λίρα θα συνεχίσει να διολισθαίνει και αν ο Ερντογάν επιμείνει στην επιλογή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης και επιβολής capital controls στη χώρα

Με τίτλο «η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας παίζει με τη φωτιά μετά την επιθετική μείωση των επιτοκίων», η Capital Economics αναλύει την κατάσταση στην τουρκική οικονομία, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να μειώσει τα επιτόκια στο 16%, όταν ο πληθωρισμός ξεπερνάει το 19%.

Σύμφωνα με την βρετανική εταιρεία οικονομικών μελετών, η τουρκική λίρα θα συνεχίσει να διολισθαίνει και αν ο Ερντογάν επιμείνει στην επιλογή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης και επιβολής capital controls στη χώρα.

Οι προβλέψεις για την τουρκική λίρα

Η CE προβλέπει ότι η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο θα φτάσει στις 10,5 λίρες έως το τέλος του 2022, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υποχωρήσει πολύ περισσότερο αν η κεντρική τράπεζα της χώρας συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Σήμερα η CBRT, όπως είναι τα αρχικά της κεντρικής τράπεζας, μείωσε τα επιτόκια δανεισμού στο 16%, από 18% προηγουμένως, όταν οι αναλυτές προέβλεπαν μεν μείωση αλλά πολύ μικρότερη, από 0,5 έως και 1 ποσοστιαία μονάδα.

Ενώ ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξάνεται συνεχώς και τον Σεπτέμβριο έφτασε στο 19,4% η CBRT αποδίδει την αύξηση σε παράγοντες που σχετίζονται με την προσφορά και οι οποίοι είναι παροδικοί αλλά θα επηρεάζουν τις αποφάσεις για τα επιτόκια έως το τέλος του έτους. Το σχόλιο της Capital Economics είναι ότι με αυτή τη δικαιολογία η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί από τη χαμένη της αξιοπιστία και να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι δεν θα μειώσει τα επιτόκια πολύ πιο κάτω από τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.

Η πολιτική πίεση που ασκεί ο Ερντογάν σχεδόν διασφαλίζει νέες μειώσεις, προσθέτει η CE. Με τον πληθωρισμό ενδεχομένως να υποχωρεί σημαντικά στο επόμενο εξάμηνο, αναμένει το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας να μειωθεί πολύ περισσότερο, στο 12% έως τα μέσα του 2022.

Οι κίνδυνοι μετά τη μείωση των επιτοκίων

Η τουρκική λίρα είναι εκτεθειμένη σε πολλούς κινδύνους και κυρίως αν οι επενδυτές σταματήσουν να επιλέγουν επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Για αυτό ευθύνεται ο επιθετικός κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ο συνεχώς αυξανόμενος πληθωρισμός και τα μεγάλα βραχυπρόθεσμα χρέη της τουρκικής οικονομίας σε ξένο νόμισμα.

Το νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε έως τις 9,48 λίρες σε σχέση με το δολάριο μετά την ανακοίνωση της απόφασης της CBRT και η Capital Economics προβλέπει ότι θα διολισθήσει έως τις 10,5 λίρες ανά δολάριο έως τον Δεκέμβριο του 2022. Οι κίνδυνοι είναι τέτοιοι, επισημαίνει, που δεν αποκλείεται να σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη πτώση, αναγκάζοντας τις τουρκικές αρχές να επιβάλουν capital controls και να βιώσει η χώρα μία νέα κρίση σαν του 2018.