Brexit: Τις «έντονες ανησυχίες» του θα εκφράσει ο Ιρλανδός πρωθυπουργός στον Μπόρις Τζόνσον

Ο ΜΙΧΟΛ ΜΑΡΤΙΝ

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν αναμένεται να μιλήσει με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον για να εκφράσει «πολύ έντονες ανησυχίες» για την απειλή Βρετανού υπουργού περί παραβίασης του διεθνούς δικαίου στην εφαρμογή της συμφωνίας διαζυγίου με την ΕΕ.

«Η χρονική συγκυρία αυτής της πρωτοβουλίας, η μονομερής φύση αυτής της πρωτοβουλίας, δεν οικοδομεί εμπιστοσύνη και θα μιλήσω αργότερα το απόγευμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό για να εκφράσουμε τις πολύ έντονες ανησυχίες μας», δήλωσε ο Μάρτιν σε συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς για τις πιθανότητες μια εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Βρετανίας υπό το φως της βρετανικής κίνησης, ο Μάρτιν δήλωσε: «Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί μια εύλογη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου χωρίς δασμούς και χωρίς ποσοστώσεις».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης Λίο Βαράντκαρ δήλωσε σήμερα ότι η απειλή «καμικάζι» Βρετανού υπουργού περί παραβίασης του διεθνούς δικαιού στην εφαρμογή της συμφωνίας διαζυγίου με την ΕΕ έχει γυρίσει μπούμερανγκ, αλλά συνεχίζει να είναι δυνατή μια συμφωνία.

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις δήλωσε χθες ότι η Βρετανία μπορεί να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο – με «περιορισμένο τρόπο» στη νομοθεσία που σχετίζεται με την εφαρμογή της συνθήκης διαζυγίου, της Συμφωνίας Αποχώρησης, που υπεγράφη με την ΕΕ τον Ιανουάριο.

«Αυτά είναι πραγματικά ασυνήθιστα σχόλια και σίγουρα σημαίνουν συναγερμό στο Δουβλίνο. Νομίζω ότι γύρισαν μπούμερανγκ», δήλωσε ο Βαράντκαρ στον ραδιοφωνικό σταθμό RTE.

«Σίγουρα, η στρατηγική και η συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης ήταν αυτή της ακροσφαλούς διπλωματίας, αυτής της απειλής για έξοδο χωρίς συμφωνία, ξέρετε, εάν δεν καταλήξουμε σε μια συμφωνία ίσως λειτουργήσουμε σαν καμικάζι, αυτού του τύπου», δήλωσε ο Βαράντκαρ.

Ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ σε «συνθήκες κατά τις οποίες η βρετανική κυβέρνηση δεν τιμά τη συμφωνία αποχώρησης», αλλά είπε ότι εκτιμά πως η Βρετανία εν τέλει επιθυμεί ένα συμβιβασμό.

«Νομίζω ότι θέλουν μια συμφωνία», δήλωσε. «Φαίνεται πως τα αγκάθια αφορούν την αλιεία, κάτι που πρόκειται να είναι δύσκολο, καθώς και την κρατική βοήθεια», δήλωσε. «Αυτά, για μένα, δεν φαίνεται να είναι ανυπέρβλητα, και υπάρχει χρόνος».