Quantcast

Brexit: «Μάχη» ΕΕ-Βρετανίας στο Twitter με φόντο τη Β. Ιρλανδία

ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

Τι συζητείται.

 

 

Σε δημόσια αντιπαράθεση στο Twitter ήρθαν οι επικεφαλής διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, σχετικά με ισχυρισμούς ότι οι εισαγωγές τροφίμων στη Βόρεια Ιρλανδία απειλήθηκαν κατά τις συνομιλίες των 2 πλευρών, σε άλλη μία ένδειξη ότι η ένταση στις διαπραγματεύσεις κλιμακώνεται.

 

 

Απαντώντας σε άρθρο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα, στο οποίο ανέφερε ότι η ΕΕ απειλεί με «αποκλεισμό» τη Θάλασσα της Ιρλανδίας, ο Μισέλ Μπαρνιέ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η ΕΕ αρνείται να αναγνωρίσει τη Βρετανία ως χώρα από την οποία θα δεχόταν εισαγωγές τροφίμων.

 

 

«Το να μένουμε στα γεγονότα είναι επίσης απαραίτητο», έγραψε ο Barnier στο Twitter. «Για να τα συμπεριλάβουμε, θα πρέπει να γνωρίζουμε πλήρως ποιοι είναι οι κανόνες μιας χώρας, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών».

 

 

Στη συνέχεια, ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ με δική του ανάρτηση στο Twitter, απάντησε ότι η ΕΕ απειλεί πράγματι να μην επιτρέψει την εισαγωγή τροφίμων στη Βόρεια Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

Το θέμα σχετικά με τα εμπορικά σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας έχει εξελιχθεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα στις συνομιλίες. Στη συμφωνία του Brexit που υπεγράφη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, η κυβέρνηση Τζόνσον δεσμεύθηκε να διατηρήσει τη Βόρεια Ιρλανδία ευθυγραμμισμένη με τους τελωνειακούς κανόνες της ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά την εισαγωγή τελωνειακών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

 

 

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, ο Τζόνσον δήλωσε ότι σκοπεύει να παρακάμψει αυτό τον όρο για να προστατεύσει την «απρόσκοπτη πρόσβαση» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας και να διατηρήσει την «ακεραιότητα» του Ηνωμένου Βασιλείου, μια κίνηση που αναγνωρίζει η κυβέρνησή του ότι θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο. Ο Τζόνσον δήλωσε ότι εν μέρει αιτία για την κίνηση αυτή, ήταν η απειλή της ΕΕ να αποτρέψει τη διέλευση τροφίμων στη Βόρεια Ιρλανδία.

 

 

Απαντώντας στον Μπαρνιέ, ο Φροστ είπε ότι οι κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου για τα πρότυπα των τροφίμων θα είναι οι ίδιοι με αυτούς της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2021 -όταν λήγει η μεταβατική περίοδος του Brexit- οπότε δεν θα υπάρχει λόγος η ΕΕ να εμποδίζει τη διακίνηση των εμπορευμάτων της. Ο Φροστ υποστήριξε επίσης ότι η ΕΕ επιτρέπει εισαγωγές από άλλες χώρες χωρίς να χρειάζεται να αναλάβουν μελλοντικές δεσμεύσεις σχετικά με τα πρότυπα τους.

 

 

«Ελπίζω ότι η ΕΕ θα το σκεφτεί ακόμα καλύτερα», ανέφερε ο Φροστ. «Προφανώς θα καταστήσει ευκολότερο να διαπραγματευθεί μια καλή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και τη σταθερή μελλοντική σχέση που όλοι θέλουμε».