Quantcast

Bρετανία – Δηλητηρίαση Ναβάλνι: Κυρώσεις σε επτά μυστικούς πράκτορες της FSB

Στον κατάλογο των κυρώσεων βρέθηκε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας της FSB στρατηγός Κιρίλ Βασίλιεφ

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα, έναν χρόνο μετά τη δηλητηρίαση του ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης και επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, κυρώσεις εναντίον επτά ατόμων, που, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει, είναι μυστικοί πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και εμπλέκονται στη δηλητηρίασή του.

 

 

Στο κατάλογο που δόθηκε στην δημοσιότητα αναφέρονται τα ονόματα και τα επίθετα των επτά ατόμων. Πρόκειται για τους Αλεξέι Αλεξαντρόφ, Βλαντίμιρ Πανιάγεφ, Ιβάν Όσιποφ, Βλαντίμιρ Μπογκντάνοφ, Κιρίλ Βασίλιεφ, Στανισλάβ Μασκάκοφ και Αλεξέι Σεντόφ. Στα εν λόγω άτομα επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου στη Βρετανία και πάγωμα σε τραπεζικούς λογιαριασμούς.

Ο Αλεξαντρόφ (γνωστός στις βρετανικές υπηρεσίες με το όνομα Φρολόφ) υπήρξε συνεργάτης της διεύθυνσης εγκληματολογίας και βρίσκονταν στην πόλη Τομσκ, όπου δηλητηριάσθηκε ο Ναβάλνι, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

«Αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών και αεροπορικών μετακινήσεων, υποδηλώνουν ότι ο Αλεξέι Αλεξαντρόφ ήταν ένας από τους μυστικούς πράκτορες που εμπλέκονται στην χρήση χημικών όπλων στην απόπειρα δολοφονίας που έγινε κατά του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Σιβηρία στις 20 Αυγούστου» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στον κατάλογο των κυρώσεων βρέθηκε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας της FSB στρατηγός Κιρίλ Βασίλιεφ και ο αντισυνταγματάρχης και επικεφαλής της Υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος και καταπολέμησης της τρομοκρατίας της FSB Αλεξέι Σεντόφ, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Κανένας από τους αναφερόμενους στον κατάλογο δεν προέβη σε οποιοδήποτε σχόλιο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο κυρώσεων που επιβάλλει το Λονδίνο στη Ρωσία σε σχέση με το περιστατικό με τον Ναβάλνι, γράφει το πρακτορείο TASS, υπενθυμίζοντας ότι τον Οκτώβριο του 2020 η βρετανική κυβέρνηση είχε επιβάλει περιοριστικά μέτρα εναντίον έξι Ρώσων, μεταξύ των οποίων ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Κιριγένκο και ο διευθυντής της FSB Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ.

Ο Ναβάλνι είχε αναχωρήσει αεροπορικώς για τη Γερμανία, μετά τη δηλητηρίασή του στη Σιβηρία στις 20 Αυγούστου του 2020, η οποία προκλήθηκε σύμφωνα με δυτικούς εμπειρογνώμονες από νευροτοξικό παράγοντα που χρησιμοποιεί ο στρατός. Η Μόσχα έχει απορρίψει το πόρισμα με τα ευρήματα των δυτικών και κατηγορεί την Δύση ότι έχει εξαπολύσει εναντίον της δυσφημιστική εκστρατεία.

Ο Ναβάλνι, επιστρέφοντας στη Ρωσία μετά τη θεραπεία στην οποία υπεβλήθη στη Γερμανία, φυλακίστηκε, με την κατηγορία ότι παραβίασε τους όρους καταδικαστικής απόφασης με αναστολή που του είχε επιβληθεί, για την υπόθεση «Yves Rocher». Το δικαστήριο μετέτρεψε την ποινή φυλάκισης με αναστολή σε εκτελεστέα ποινή. Ο ίδιος ισχυρίσθηκε ότι η σύλληψη και η φυλάκισή του είχαν πολιτικά κίνητρα.

Σήμερα το πρωί τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες δημοσίευσαν άρθρο του Ναβάλνι, με αφορμή την πρώτη επέτειο από τη δηλητηρίασή του. Στο άρθρο γράφει ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον των ολιγαρχών που ανήκουν στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου, ενώ προς το παρόν στον κατάλογο υπάρχουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, αλλά όχι άτομα για τα οποία, κατά την άποψή του, ενεργούν οι αξιωματούχοι αυτοί.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, TASS, Interfax, bbc.com/russian