Bloomberg: Η Τουρκία ζητεί από τη Ρωσία δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο, αψηφώντας τις ΗΠΑ

Ο Ερντογάν καλλιεργεί εδώ και χρόνια στενές σχέσεις με τον Πούτιν, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσει μια θετική στάση απέναντι στην Ουκρανία

Την οικοδόμηση δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στη Σινώπη ζήτησε η Τουρκία από τη Ρωσία, την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία και η Δύση προσπαθεί να απομονώσει το Κρεμλίνο, επιβάλλοντας καταιγισμό κυρώσεων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε το συγκεκριμένο αίτημα κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Καζακστάν την περασμένη εβδομάδα, το οποίο αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη των στενών οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

 

Την είδη επιβεβαίωσε ο ρωσικός γίγαντας πυρηνικής ενέργειας Rosatom Corp, δηλώνοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για πιθανή συμφωνία οικοδόμησης νέου εργοστασίου με τέσσερις αντιδραστήρες στη Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Μάλιστα, ο επικεφαλής της εταιρείας, Αλεξέι Λικχάτσεφ, χαρακτήρισε το σχέδιο ως «ελκυστική ευκαιρία».

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν καλλιεργεί εδώ και χρόνια στενές σχέσεις με τον Πούτιν, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσει μια θετική στάση απέναντι στην Ουκρανία.

Στενές σχέσεις

Η Rosatom βρίσκεται ήδη στη διαδικασία οικοδόμησης του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στο Ακουγιού στις ακτές της Μεσογείου, ενώ η πρώτη μονάδα είναι πιθανό να τεθεί σε λειτουργία από το επόμενο έτος.

Η εταιρεία συμφώνησε μέσα στο καλοκαίρι να μεταφέρει 15 δισεκατομμύρια δολάρια για το έργο σε μια θυγατρική με έδρα την Τουρκία, παρέχοντας μια ζωτικής σημασίας οικονομική εισροή καθώς ο Ερντογάν πηγαίνει σε εκλογές το 2023.

Εάν το σχέδιο της Σινώπης προχωρήσει, τα δύο εργοστάσια θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν περίπου το ένα πέμπτο των αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρικό, όπως δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν.

Επιπλέον, ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε την πρόταση του ρώσου ομολόγου του για κέντρο παραγωγής αερίου στην Τουρκία για εξαγωγές στην Ευρώπη. Ωστόσο, αξιωματούχοι της Γηραιάς Ηπείρου έχουν απορρίψει τη συγκεκριμένη ιδέα, κατηγορώντας τον Πούτιν ότι χρησιμοποιεί τις ενεργειακές προμήθειες σαν όπλο στο πλαίσιο της διαμάχης της Ρωσίας με τη Δύση για την κατάσταση στην Ουκρανία.

 

Η Ρωσία βρίσκεται σε αναζήτηση νέων αγορών, καθώς έχει διακόψει τις προμήθειες ενέργειας στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ευρώπης, η οποία κάποτε ήταν ο βασικός πελάτης της.

Οι στενές οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία καταγράφονται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών στις ΗΠΑ σχετικά με τη συμμόρφωση της Άγκυρας με τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.

Η Άγκυρα έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στις κυρώσεις αυτές και έχει δράσει ως αυτοαπουκαλούμενος διαμεσολαβητής μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Επιπλέον, έχει προμηθεύσει Κίεβο με drones τουρκικής κατασκευής, ενώ έκλεισε έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά στρατιωτικά πλοία. Βοήθησε επίσης στη σύναψη συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας καθώς και για την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών.