Bloomberg: Η Ρωσία παρακάμπτει τις κυρώσεις για να εξασφαλίσει την προμήθεια βασικών τσιπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία φαίνεται να εργάζεται με επιτυχία γύρω από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του G7 για να εξασφαλίσει κρίσιμους ημιαγωγούς και άλλες τεχνολογίες για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο διπλωμάτη, αναφέρει το Bloomberg

Η Ρωσία φαίνεται να εργάζεται με επιτυχία γύρω από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του G7 για να εξασφαλίσει κρίσιμους ημιαγωγούς και άλλες τεχνολογίες για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο διπλωμάτη, αναφέρει το Bloomberg.

Οι ρωσικές εισαγωγές σε γενικές γραμμές έχουν επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στα προπολεμικά επίπεδα του 2020 και η ανάλυση των εμπορικών δεδομένων δείχνει ότι προηγμένα τσιπ και ολοκληρωμένα κυκλώματα που κατασκευάζονται στην ΕΕ και σε άλλα συμμαχικά έθνη αποστέλλονται στη Ρωσία μέσω τρίτων χωρών όπως η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Καζακστάν, δήλωσε ο διπλωμάτης, επισημαίνοντας τις εν λόγω ιδιωτικές εκτιμήσεις.

Οι χώρες της ΕΕ και τoυ G-7 έχουν εισαγάγει πολλαπλούς γύρους κυρώσεων από την εισβολή στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν τη ρωσική πολεμική μηχανή και να υπονομεύσουν την οικονομία της. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο πραγματικός αντίκτυπος σε ορισμένους τομείς υπολείπεται μέχρι στιγμής των όσων θα ήλπιζαν οι αξιωματούχοι.

“Δεν αρκεί μόνο η υπογραφή νέων κυρώσεων”, δήλωσε ο Ντάνιελ Τάνενμπαουμ, επικεφαλής της παγκόσμιας πρακτικής για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος στην εταιρεία συμβούλων Oliver Wyman. “Οι κυβερνήσεις χρειάζονται τώρα μηχανισμούς επιβολής”.

Οι αποστολές από την Κίνα προς τη Ρωσία έχουν επίσης εκτοξευθεί, καθώς το Πεκίνο διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στον εφοδιασμό της Μόσχας, πρόσθεσε ο διπλωμάτης, ζητώντας να μην κατονομαστεί για τη συζήτηση ευαίσθητων πληροφοριών. Αυτές οι χώρες εκτός ΕΕ δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία οι ίδιες, αλλά οι περισσότερες έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι βοηθούν το Κρεμλίνο.

Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 1.500 άτομα, έχει περιορίσει τις εξαγωγές εκατοντάδων αγαθών και τεχνολογιών και έχει στοχεύσει πολλές από τις βασικές πηγές εσόδων της Μόσχας. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι το μπλοκ εξακολουθεί να μην διαθέτει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για την επιβολή αυτών των μέτρων και υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Με μεγαλύτερη ιστορία στην επιβολή κυρώσεων σε ξένες δυνάμεις, οι ΗΠΑ διαθέτουν έναν συγκεντρωτικό οργανισμό, πιο αποτελεσματικές διαδικασίες για τη συλλογή πληροφοριών, καθώς και αυστηρή νομοθεσία και τα εργαλεία για την επιβολή των κανόνων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, παρακολουθεί την εφαρμογή και παρέχει καθοδήγηση, οι εθνικές αρχές είναι υπεύθυνες για τον εντοπισμό των παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων. Και αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι ασυνεπή.

Τελικά, πρόκειται για πολιτική βούληση, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει στη διαδικασία, και οι εθνικοί αξιωματούχοι μπορεί να δεχθούν πιέσεις όταν πρόκειται να λάβουν σκληρά μέτρα κατά των δικών τους εταιρειών.

“Οι κυρώσεις μας χτυπούν σκληρά και συμβάλλουν στη διαρκή οικονομική ύφεση στη Ρωσία”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στη Βουλγαρία την περασμένη εβδομάδα. “Αλλά η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται επίσης από το πόσο καλά εφαρμόζονται”.

Πωλήσεις ημιαγωγών στο Καζακστάν

Επιφανειακά, οι κυρώσεις φαίνεται να είναι αποτελεσματικές. Η οικονομία της Ρωσίας έχει συρρικνωθεί και πολλές από τις τράπεζες και τις εταιρείες της παραμένουν αποκομμένες από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά και εμπορικά συστήματα. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι περιορισμοί στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές τεχνολογίες έχουν αποδυναμώσει βασικές ρωσικές βιομηχανίες και έχουν εμποδίσει την ικανότητά τους να καινοτομούν στο μέλλον.

Όμως, οι πληροφορίες που συλλέγονται από την οργάνωση Trade Data Monitor, με έδρα τη Γενεύη, δείχνουν ότι ορισμένα από τα αγαθά στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις -ιδίως οι προηγμένοι ημιαγωγοί- εκτρέπονται προς τη Ρωσία μέσω τρίτων χωρών, πολλές από τις οποίες άλλαξαν απότομα τις εμπορικές τους συνήθειες μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία τεχνολογιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί από το ουσιαστικό μηδέν σε εκατομμύρια δολάρια.

Το Καζακστάν αποτελεί ένα βασικό παράδειγμα. Το 2022 η χώρα της Κεντρικής Ασίας εξήγαγε στη Ρωσία προηγμένους ημιαγωγούς αξίας 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων, από μόλις 12.000 δολάρια που ήταν η αξία τους ένα χρόνο πριν από την έναρξη του πολέμου.

Η Ρωσία αγόραζε κατά μέσο όρο προηγμένα τσιπ και ολοκληρωμένα κυκλώματα αξίας 163 εκατομμυρίων δολαρίων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο μεταξύ 2017 και 2021. Το 2022, το ποσό αυτό έπεσε σε περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Τουρκία, η Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μισή ντουζίνα άλλες οικονομίες στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία βοήθησαν να καλυφθεί το έλλειμμα. Εν τω μεταξύ, οι αποστολές εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας προς τις χώρες αυτές από τα συμμαχικά έθνη αυξήθηκαν κατά παρόμοιο ποσό.

Το ίδιο είδος μοτίβων είναι εμφανές σε εκατοντάδες κατηγορίες προϊόντων, αλλά είναι ιδιαίτερα έντονο όταν πρόκειται για προηγμένα τσιπ και ολοκληρωμένα κυκλώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, δήλωσε ο διπλωμάτης.

Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να διανύει πλέον τον δεύτερο χρόνο του, η ΕΕ και οι σύμμαχοί της επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στο να σφίξουν τυχόν παραθυράκια και να αποτρέψουν την καταστρατήγηση των διαδοχικών γύρων κυρώσεων που έχουν εισαγάγει.

Παρακάμπτοντας τα συστήματα εντοπισμού

Αλλά ο εντοπισμός των αποστολών δεν είναι μια απλή διαδικασία. Οι αγοραστές χρησιμοποιούν μερικές φορές πολύπλοκα εταιρικά οχήματα και μοντέλα διανομής για να αποκρύψουν τον τελικό προορισμό των εμπορευμάτων τους. Η ελλιπής γραφειοκρατία μπορεί να αυξήσει την αδιαφάνεια, καθώς και τα λεγόμενα σημεία μεταφόρτωσης, όπου τα εμπορεύματα μετακινούνται μεταξύ οχημάτων ή ανακατευθύνονται.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσίευσε ένα σημείωμα συμμόρφωσης με στόχο την πάταξη των μεσαζόντων που χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη των κυρώσεων και των ελέγχων των εξαγωγών στη Ρωσία. Η ειδοποίηση κατονομάζει την Κίνα, την Αρμενία, την Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν ως τοποθεσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παράνομη ανακατεύθυνση απαγορευμένων ειδών προς τη Ρωσία.

Το G-7 ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα έναν νέο μηχανισμό για την ενίσχυση της επιβολής και η ΕΕ έχει επίσης εισαγάγει διάφορα εργαλεία στις πρόσφατες δέσμες μέτρων της για να κυνηγήσει όσους βοηθούν τη Ρωσία.

Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ έχουν μέχρι στιγμής διστάσει να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από αυτά τα εργαλεία και να κυνηγήσουν πιθανές παραβιάσεις στο εσωτερικό τους, τουλάχιστον δημοσίως. Οι συζητήσεις για την αυστηροποίηση του καθεστώτος επιβολής της ΕΕ έχουν ανοίξει μια συζήτηση σχετικά με το πού θα πρέπει να βρίσκεται το μερίδιο ευθύνης μεταξύ των Βρυξελλών και των πρωτευουσών της Ευρώπης όταν πρόκειται για μέτρα αστυνόμευσης, λένε αξιωματούχοι και διπλωμάτες.

Συνονθύλευμα εφαρμογής

“Θα ήταν βέβαια πιο βολικό για όλους αν υπήρχε ένα όργανο σε επίπεδο ΕΕ που θα ήταν υπεύθυνο”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τομς Πλατακίς, αναπληρωτής διευθυντής της Λετονικής Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών.

Η Λετονία έχει ποινικοποιήσει τις παραβιάσεις των κυρώσεων, ενώ άλλες χώρες της ΕΕ όχι, οπότε οι παραβάτες μπορούν “να αναζητήσουν άλλες χώρες όπου η αποφυγή των κυρώσεων συνεπάγεται λιγότερες πιθανές κυρώσεις”, είπε.

Κατά την εφαρμογή διαδοχικών γύρων κυρώσεων, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν φροντίσει να περιορίσουν τον αντίκτυπο στα δικά τους αποτελέσματα και στην ευρύτερη παγκόσμια οικονομία. Αυτό έχει κατά καιρούς οδηγήσει σε συχνά βασανιστικές συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τις εξαιρέσεις και τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων.

Με κάθε γύρο κυρώσεων κάνουμε ένα βήμα μπροστά με νέα μέτρα και ένα βήμα πίσω με νέες εξαιρέσεις, δήλωσε ένας ανώτερος Ευρωπαίος υπουργός. Ορισμένα κράτη μέλη είναι λιγότερο ενθουσιώδη για την επιβολή και δεν κάνουν αρκετά, πρόσθεσε ο υπουργός.

“Η επιβολή των εξαγωγικών κυρώσεων δεν είναι ασήμαντη”, δήλωσε η Μπεάτα Γιαβόρτσικ, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. “Κάθε κυβέρνηση θέλει όλες οι άλλες χώρες να τις επιβάλλουν, αλλά προτιμά να είναι επιεικής απέναντι στις δικές της επιχειρήσεις. Η εμπειρία με τους εξαγωγικούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το δείχνει αυτό ξεκάθαρα. Έτσι, το να αφήνουμε την επιβολή των κυρώσεων στις εθνικές κυβερνήσεις μπορεί να μην λειτουργεί πάντα τέλεια”.