Σε γρίφο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται η διαχείριση της πανδημίας, με την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στον περιορισμό της υγειονομικής κρίσης, εν μέσω έξαρσης του κορωνοϊού στη Γερμανία, να τροφοδοτεί ζωηρό σχολιασμό. Σε αυτήν περίοδο που τα γερμανικά νοσοκομεία δέχονται σοβαρές πιέσεις και η αντοχή τους δοκιμάζεται σημαντικά, έχει σημασία να εξετάσει κανείς πώς η κατάσταση έφτασε σε αυτό το οριακό σημείο και πώς επέδρασε στις καθυστερήσεις λήψης αποφάσεων το μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό.
Σε ανάλυση του αμερικανικού Bloomberg, με τίτλο «Η Μέρκελ και ο διάδοχός της έκαναν πολιτική και άφησαν τον κορωνοϊό ανεξέλεγκτο» περιγράφεται το χρονικό μιας απρόσεκτης διαχείρισης, η οποία μπορεί να κηλιδώσει ανεπανόρθωτα τις πρώτες ημέρες ανάληψης εξουσίας από τον Όλαφ Σολτς, αλλά και να «σκοτεινιάσει» λίγο την υστεροφημία της Μέρκελ.
Οι δυο τους είχαν ξεκινήσει μαζί για τη Σύνοδο των G20, στη Ρώμη, όπου η Άνγκελα Μέρκελ είχε επιλέξει να παραστεί μαζί με τον Όλαφ Σολτς στις συναντήσεις με ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, σε μια ένδειξη πολιτικής συνέχειας στη Γερμανίας.
Οι πληροφορίες θέλουν την απερχόμενη καγκελάριο να προειδοποιεί τον Σολτς για πιθανή έξαρση της πανδημίας και την ανάγκη λήψης πιο αυστηρών μέτρων. Ωστόσο, ο σοσιαλδημοκράτης απέρριψε τις αιτιάσεις της Μέρκελ και όπως αναφέρει το δημοσίευμα «η Γερμανία πληρώνει το τίμημα».
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου, η Μέρκελ πρότεινε στον Σολτς τη σύγκληση των πρωθυπουργών των 16 κρατιδίων της Γερμανίας για να συντονίσουν την αντιμετώπιση των αυξανόμενων μολύνσεων του κορωνοϊού. Εκείνος όμως απέρριψε την πρόταση ως περιττή, σύμφωνα με άτομα που έχουν λάβει γνώση των συζητήσεων αυτών.
Θέλοντας μάλιστα να επιδείξει πολιτική πυγμή, ο Όλαφ Σόλτς φαίνεται πως συμβούλεψε τους ηγέτες των κρατιδίων που πρόσκεινται στο SPD να μην δεχτούν την πρόσκληση Μέρκελ για συζήτηση αναφορικά με την πανδημία. Την πληροφορία αυτή πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου.
Με τη Μέρκελ σε αποχαιρετιστήρια περιοδεία καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και τον Σολτς να παζαρεύει με τους πιθανούς νέους εταίρους του για τις λεπτομέρειες της πολιτικής και τις υπουργικές θέσεις, κανείς από τους δύο δεν έλαβε υπόψη του τις προειδοποιήσεις και τώρα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε πλήρη κρίση.
Το ίδιο διάστημα, ο Σολτς είχε εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα, προσπαθώντας να βάλει τις τελευταίες πινελιές για την κυβέρνηση «φανάρι». Ωστόσο, μέχρι να ορκιστεί στην καγκελαρία στις αρχές Δεκεμβρίου, τα κρούσματα στη Γερμανία θα μπορούσαν να έχουν διπλασιαστεί και πάλι, με βάση τα μοντέλα πρόγνωσης της πανδημίας
Λίγους μήνες αφότου η πανδημία φαινόταν υπό πλήρη έλεγχο, οι γερμανικές αρχές αγωνίζονται να αναστήσουν μια ασθμαίνουσα εκστρατεία εμβολιασμού και συζητούν αυστηρότερους περιορισμούς, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε υπερδιπλάσιο βαθμό από ότι την περασμένη άνοιξη.
Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, η αρχή δημόσιας υγείας της χώρας, είχε προειδοποιήσει για ένα τέταρτο κύμα από το καλοκαίρι. Αλλά το θέμα της πανδημίας δεν «ταιριάζει» σε μια προεκλογική εκστρατεία, όπως σημειώνει δηκτικά το δημοσίευμα του Bloomberg.
Στις 11 Νοεμβρίου πια, ο ηγέτης του SPD αποφάσισε να μιλήσει για την πανδημία. Και τότε ωστόσο, σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο, υπερασπίστηκε την απόφαση των συμμάχων του να τερματίσουν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά υποσχέθηκε επαρκή μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού.
Τα μέτρα που ελήφθησαν τελικά κρίθηκαν ανεπαρκή και εν πολλοίς καθυστερημένα από τους ειδικούς. Ο επικεφαλής του Ρόμπερτ Κοχ, Λόθαρ Βίλερ, προέτρεψε τους Γερμανούς να μένουν στο σπίτι, να ακυρώσουν μεγάλες εκδηλώσεις, να κλείσουν μπαρ και κλαμπ που δεν αερίζονται καλά, να μειώσουν τις ιδιωτικές επαφές και να αποφεύγουν τις συναντήσεις σε εσωτερικούς χώρους. Η Γερμανία βρίσκεται σε «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε.
Σε αυτό το κλίμα, η Άνγκελα Μέρκελ επέλεξε να βγει δημόσια και να προειδοποιήσει πως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από όσα έχει αντικρίσει η χώρα μέχρι σήμερα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής γενικευμένου lockdown.
Την ίδια ώρα, ο γερμανικός Τύπος στηλίτευε τις δηλώσεις του νυν υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν, ο οποίος προειδοποίησε χθες ότι οι Γερμανοί ή θα εμβολιαστούν ή θα αναρρώσουν ή θα πεθάνουν μέχρι το τέλος του χειμώνα.
Όπως διαβάζουμε στην DW, η Hannoverische Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι είναι «κυνισμός όταν ο απερχόμενος υπουργός Υγείας κάνει τέτοιες δηλώσεις. Και είναι κυρίως κυνικό γιατί μόλις πριν από 4 εβδομάδες υποστήριζε την άποψη ότι η Γερμανία θα μπορούσε να βγει από την κατάσταση πανδημίας εθνικής εμβέλειας…».
Η αριστερή εφημερίδα TAZ του Βερολίνου κάλεσε από την πλευρά της τον Γενς Σπαν να παραιτηθεί γι’ αυτές του τις δηλώσεις: «Με την δήλωση ότι η Γερμανία μπορεί να βγει από την επιδημιολογική κατάσταση εθνικής εμβέλειας απέδειξε ότι του αξίζει ο τίτλος του δασκάλου των εσφαλμένων εκτιμήσεων… Όποιος δεν μπορεί να διακρίνει διαβάζοντας τα νούμερα, ότι η χώρα βρίσκεται σε επιδημιολογική κατάσταση ανάγκης σε όλη την επικράτεια, θα πρέπει να κοιτάξει για άλλη δουλειά που να μην έχει να κάνει με την πολιτική υγείας».