Με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να μιλήσουν αυτή την εβδομάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg.
Η ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των ηγετών δεν είναι ακόμη γνωστή.
Παρόμοιες συζητήσεις έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης μιας τηλεδιάσκεψης των τριών ηγετών με κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 30 Δεκεμβρίου, η οποία κατέληξε σε μια επενδυτική συμφωνία η οποία έχει μπει στον «πάγο».
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έχει σχολιάσει την είδηση για την τηλεδιάσκεψη ούτε οι αξιωματούχοι της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης έχουν επιβεβαιώσει ότι η επικοινωνία θα γίνει.
Οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ έχουν πληγεί φέτος μετά τις επικρίσεις κατά του Πεκίνου από την Ευρώπη και της προσπάθειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να πιέσει τους παραδοσιακούς αμερικανούς συμμάχους να συνασπιστούν σε μια ενιαία υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο τρόπος που μεταχειρίζεται τη μειονότητα των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ έχει αναδειχθεί ως βασικό σημείο έντασης, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσουν κυρώσεις. Η ένταση οδήγησε σε δισταγμό αναφορικά με την επικύρωση της Συνολικής Συμφωνίας για τις Επενδύσεις.
Οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν επίσης για δηλώσεις της Ομάδας των G7 και του Οργανισμού του Βορείου Ατλαντικού, εκφράζοντας ανησυχία για την πρόκληση της Κίνας έναντι της καθιερωμένης παγκόσμιας τάξης.
Η Μέρκελ και ο Μακρόν έχουν υποστηρίξει μία μέση λύση με την Κίνα, της οποίας η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας του Covid-19.
Ο Μακρόν φιλοξένησε μια τηλεδιάσκεψη με επίκεντρο το κλίμα με τη Μέρκελ και τον Σι τον Απρίλιο, λίγες μέρες πριν από μια σύνοδο κορυφής για το κλίμα που φιλοξένησε ο Μπάιντεν.
Εκείνη την περίοδο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν την ανανεωμένη δέσμευση του Σι για την Κίνα να επιτύχει «κλιματική ουδετερότητα» έως το 2060. Οι τρεις είχαν συζητήσει επίσης για την πανδημία του κορωνοϊού και την παγκόσμια διαθεσιμότητα των εμβολίων.
Η Κίνα αντιπροσώπευε σχεδόν 700 δισ. δολάρια των εμπορικών συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι και λέγεται ότι ο Μακρόν είναι πρόθυμος να δώσει νέα ώθηση στα συμφέροντα της αεροπορικής εταιρείας Airbus. Οι Ευρωπαίοι θέλουν επίσης η Κίνα να διευκολύνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Κίνα για πολίτες της ΕΕ, ιδίως για τους επιχειρηματίες.
Τον περασμένο μήνα, η ομάδα της G7, η οποία περιλαμβάνει τη Γαλλία και τη Γερμανία, ακολούθησε την ΕΕ και τις ΗΠΑ πιέζοντας για μια νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού. Κινέζοι διπλωμάτες απάντησαν με επιθετικά απέναντι σε αυτές τις εκκλήσεις, τις οποίες το Πεκίνο έχει απορρίψει ως προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να μετατοπίσει την ευθύνη για τον δικό της αγώνα για τον περιορισμό του ιού πέρυσι.
Παρόλα αυτά, το ζήτημα των Ουιγούρων είναι το πιο αμφισβητούμενο, με την Κίνα να αρνείται τους ισχυρισμούς ότι ανάγκασε τη μουσουλμανική μειονότητα να παραμείνει σε στρατόπεδα, να ακολουθήσει προγράμματα εργασίας και ότι διατηρεί έλεγχο των γεννήσεων.
Να σημειωθεί ότι Γάλλος εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για το αν η Claudie Pierlot. ιδιοκτήτης της Zara Inditex, Skechers και Uniqlo επωφελήθηκε από την εκμετάλλευση της καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα για την κατασκευή προϊόντων μόδας.