Η Γαλλία θα αποσύρει τον στρατό της από την Μπουρκίνα Φάσο εντός ενός μηνός μετά από αίτημα της κυβερνώσας χούντας της δυτικοαφρικανικής χώρας. Η απομάκρυνση είναι το πιο πρόσφατο σημάδι της καταρρέουσας επιρροής της πρώην αποικιακής δύναμης στην περιοχή – μια εξέλιξη που η Ρωσία εκμεταλλεύεται πρόθυμα, σημειώνει το Bloomberg.
Το τέλος της αποστολής περίπου 400 ατόμων της Γαλλίας στην Μπουρκίνα Φάσο έρχεται δέκα μήνες μετά την αποπομπή των στρατευμάτων της από το γειτονικό Μαλί, όπου οι γαλλικές δυνάμεις πέρασαν σχεδόν μια δεκαετία ηγούμενες μιας χαμένης μάχης ενάντια σε μια αυξανόμενη τζιχαντιστική εξέγερση, η οποία σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια καθώς εξαπλώθηκε σε όλο το Σαχέλ. Και στις δύο χώρες, η αποχώρηση των Γάλλων έγινε καθώς οι κυβερνητικοί ηγέτες ενίσχυσαν τους δεσμούς τους με το Κρεμλίνο, το οποίο χρησιμοποίησε τη μισθοφορική ομάδα Wagner Group για να αποκτήσει ερείσματα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Λιβύη και το Σουδάν.
Η Γαλλία προσπάθησε να διατηρήσει τη στενή της σχέση με την Μπουρκίνα Φάσο, αλλά η ρητή απαίτηση της χούντας να αποσύρει η χώρα τα στρατεύματά της ήρθε μετά από μια σειρά όλο και πιο εχθρικών κινήσεων προς το Παρίσι, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης του γαλλικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα RFI. Εν μέσω της αναταραχής, η Γαλλία δήλωσε ότι θα ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Μπουρκίνα Φάσο, ενώ αναζητά σαφήνεια από τις αρχές, και αναμένεται να ανακοινώσει την ανανέωση της παρουσίας της σε θέματα ασφαλείας στην Αφρική. Πολλά γαλλικά στρατεύματα έχουν ήδη μεταφερθεί στον Νίγηρα, ο οποίος συνορεύει με το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο.
Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για την απειλή των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης στο Σαχέλ, με αιχμή του δόρατος εταιρείες που συνδέονται με τον ιδρυτή της Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν. “Μέσω εταιρειών που εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους της Αφρικής, πολιτικών πρακτόρων που υπονομεύουν τους δημοκρατικούς φορείς, εταιρειών βιτρίνας που παριστάνουν τις ΜΚΟ και χειραγώγησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο Πριγκόζιν διαδίδει παραπληροφόρηση για να επηρεάσει την αφρικανική πολιτική υπέρ της Ρωσίας”, προειδοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο Μάιο.
Οι σχέσεις μεταξύ του Κρεμλίνου και των πολιτικών ηγετών στο Σαχέλ έχουν γίνει στενότερες, καθώς η Ρωσία θεωρείται όλο και περισσότερο ως αποτελεσματικός δυνητικός εταίρος στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στην κρατική τηλεόραση στις 13 Ιανουαρίου, ένας δημοσιογράφος είπε στον Ρώσο πρέσβη Αλεξέι Σαλτίκοφ ότι “πολλοί Μπουρκίναμπ θέλουν η Ρωσία να είναι ο κύριος εταίρος στη μάχη κατά της τρομοκρατίας”.
“Η Ρωσία θέλει την υποστήριξη όλων των αφρικανικών συμμάχων της”, απάντησε ο Σαλτίκοφ. “Επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας στον αγώνα για έναν πολυπολικό κόσμο”.
Η Γαλλία έχει διατηρήσει τεράστια επιρροή στην πολιτική, την οικονομία και την ασφάλεια των χωρών του Σαχέλ κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν από τότε που διεκδίκησαν την ανεξαρτησία τους από την πρώην αποικιοκρατική δύναμη τη δεκαετία του 1960. Αυτή η ιστορία, μαζί με την αποτυχία των γαλλικών στρατευμάτων να σταματήσουν την εξάπλωση της εξτρεμιστικής δραστηριότητας στην περιοχή, έχει συμβάλει σε ένα αυξανόμενο αίσθημα δυσαρέσκειας.
Αυτές οι δυναμικές δημιούργησαν μια ευκαιρία για τον Όμιλο Wagner, τον οποίο η κυβερνώσα στρατιωτική χούντα του Μάλι προσέλαβε τον Δεκέμβριο του 2021 για να βοηθήσει στις προσπάθειες καταπολέμησης των εξεγέρσεων. Η Μπουρκίνα Φάσο αρνήθηκε ότι έκανε το ίδιο.
Ο ΟΗΕ κατηγόρησε την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσλαμβάνοντας μισθοφόρους με αντάλλαγμα την πρόσβαση της Ρωσίας σε ορυχεία χρυσού. Η υπηρεσία Τύπου της Concord Group, της εταιρείας τροφοδοσίας που ανήκει στον Πριγκόζιν, δεν απάντησε σε ερωτήσεις που ζητούσαν σχόλια σχετικά με τις δραστηριότητές της στην Αφρική.
Οι θάνατοι αμάχων έχουν περίπου τετραπλασιαστεί σε περισσότερους από 2.000 από τότε που το Μάλι ανέπτυξε μισθοφόρους του Βάγκνερ τον Δεκέμβριο του 2021, από περίπου 550 το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η ACLED, μια ομάδα με έδρα την Ουάσινγκτον. Το 2022, τουλάχιστον 750 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις μαχητών του Βάγκνερ που εργάζονταν μαζί με στρατιώτες του Μάλι.
Η παρουσία του Βάγκνερ προκαλεί επίσης την αργόσυρτη κατάρρευση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, η οποία αποτελείται από 13.000 στρατιώτες και επιχειρεί στο Μάλι από το 2013. Στα τέλη του περασμένου έτους, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ακτή Ελεφαντοστού ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από την αποστολή, μετά την απόφαση της Δανίας και της Σουηδίας να πράξουν το ίδιο.
Η Ornella Moderan, ερευνητική συνεργάτης του ολλανδικού Ινστιτούτου Clingendael με έδρα το Μπαμάκο, περιέγραψε ότι η Μπουρκίνα Φάσο ακολουθεί το “σχέδιο του Μάλι”. Ένα βασικό βήμα, είπε, είναι “να διώξει τους ενοχλητικούς εταίρους – αυτούς που επιμένουν στα ανθρώπινα δικαιώματα, θέτουν όρους που σχετίζονται με τη δημοκρατία στη στρατιωτική τους υποστήριξη ή τους πολίτες των μεταβατικών αρχών πολύ ανοιχτά”. Και οι δύο χώρες έχουν διώξει αξιωματούχους του ΟΗΕ, Γάλλους διπλωμάτες και, τέλος, τον γαλλικό στρατό, ενώ παράλληλα έχουν δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία.
Δραματική κατάρρευση
Καμία χώρα στο Σαχέλ δεν έχει υποστεί τόσο απότομη κατάρρευση όσο η Μπουρκίνα Φάσο, η οποία μόλις πριν από οκτώ χρόνια θεωρούνταν σχετικά σταθερή και τουριστικός προορισμός. Τώρα, τεράστιες εκτάσεις του εδάφους της βρίσκονται εκτός κυβερνητικού ελέγχου, χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει και περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι – ή το ένα δέκατο του πληθυσμού – έχουν εκτοπιστεί.
Όπως και στο Μάλι, το αντι-γαλλικό συναίσθημα έχει ενταθεί και η ρωσοφιλία έχει αυξηθεί καθώς η κατάσταση ασφαλείας έχει επιδεινωθεί. Το πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου που έφερε την κυβερνώσα χούντα της Μπουρκίνα Φάσο στην εξουσία συνοδεύτηκε από επίθεση στη γαλλική πρεσβεία και επικροτήθηκε από υποστηρικτές που κυμάτιζαν ρωσικές σημαίες.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την παραπληροφόρηση για να υποδαυλίσει το αντιγαλλικό συναίσθημα και να ακολουθήσει μια “ληστρική” στρατηγική στην Αφρική που εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα. Αλλά οι νεαροί στρατιώτες που έχουν αναλάβει την ηγεσία στο Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο αξιοποιούν μια πλούσια φλέβα δυσαρέσκειας και αποκαθιστούν δεσμούς της εποχής του Ψυχρού Πολέμου: Η Ρωσία παρέχει εδώ και δεκαετίες εκπαίδευση και όπλα σε αφρικανικές χώρες, μεταξύ άλλων και στο Σαχέλ.
Σύμφωνα με τον Μούσα Μάρα, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός υπό τον Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κέιτα, τον πρόεδρο των γαλλικών συμμαχιών που ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2020, η φιλορωσική κλίση στο Μάλι έχει ελάχιστη σχέση με “τη δημοτικότητα της Ρωσίας”. Αντίθετα, είπε, “αποτελεί έκφραση της αντιδημοτικότητας της Γαλλίας”.