Η Γερμανία υποσχέθηκε την αποστολή 50 αρμάτων μάχης (τανκ) στην Ουκρανία για την ενίσχυση της άμυνάς της. Όμως, στην πορεία διαπίστωσε ότι δεν… διαθέτει τα απαραίτητα πυρομαχικά τους και πλέον διεξάγει αγώνα δρόμου για να τα προμηθευτεί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, που επικαλείται το Bloomberg, τα πυρομαχικά που διαθέτει η χώρα επαρκούν για μόλις 20 λεπτά έντονων και διαδοχικών πυρών, ενώ τα 50 τανκ Gepard θα χρειάζονταν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις διαθέσιμες.
Πλέον η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Βραζιλία, το Κατάρ και την Ιορδανία, οι οποίες έχουν αγοράσει τα συγκεκριμένα τανκ στο παρελθόν και εξακολουθούν να διαθέτουν πυρομαχικά, δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές.
Τα τανκ Gepard (που στα Γερμανικά σημαίνει γατόπαρδος) σχεδιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου τη δεκαετία του ’70 για να καταρρίπτουν ελικόπτερα και αεροσκάφη σε απόσταση έως και 6 χιλιομέτρων και πλέον δεν χρησιμοποιούνται από τον γερμανικό στρατό και βρίσκονται παροπλισμένα στις αποθήκες της κατασκευάστριας εταιρείας Krauss-Maffei Wegmann.
Από τις χώρες που έχει προσεγγίσει η Γερμανία, η Βραζιλία είναι ο πιθανότερος προμηθευτής καθώς είχε αγοράσει τα συγκεκριμένα τανκ για να προστατεύσει τα γήπεδα ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 από drones και άλλες εναέριες απειλές. Επίσης και το Κατάρ αγόρασε τανκ Gepard για τον ίδιο λόγο, αλλά η διοργάνωση είναι τον ερχόμενο Νοέμβριο, οπότε πιθανότατα δεν θα μπορεί να πουλήσει τώρα τα πυρομαχικά τους.
Σημειώνεται ότι η Γερμανία ανακοίνωσε την αποστολή των αρμάτων έπειτα από έντονη πίεση να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ουκρανία.
«Εάν το γερμανικό υπουργείο Άμυνας δεν καταφέρει να αποκτήσει τα πυρομαχικά τις επόμενες ημέρες, η Ουκρανία πιθανότατα θα πρέπει να αρνηθεί την προσφορά», δήλωσε ο Andrij Melnyk, πρεσβευτής της χώρας στη Γερμανία, στο τηλεοπτικό δίκτυο n-tv την Τετάρτη.
Όμως, ακόμα και εάν η Γερμανία βρει τα πυρομαχικά σε κάποια άλλη χώρα και τα αγοράσει, υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί: αυτή είναι η ελβετική ουδετερότητα. Καθώς οι σφαίρες έχουν κατασκευαστεί στην Ελβετία, η τελευταία θα πρέπει να εγκρίνει τη μεταφορά. Και ήδη η χώρα έχει απορρίψει δύο αιτήματα της Γερμανίας σχετικά με τη μεταφορά πυρομαχικών ελβετικής κατασκευής στην Ουκρανία.
Λύση στο θέμα που έχει προκύψει δεν δίνει ούτε η παραγωγή πυρομαχικών στη Γερμανία από τη Rheinmetall, την εταιρεία που συνεργάζεται με την κατασκευάστρια Krauss-Maffei Wegmann. Σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της Rheinmetall, Armin Papperger, την τρέχουσα περίοδο η εταιρεία χρειάζεται 6-12 μήνες για να παραδώσει την πρώτη παρτίδα μιας παραγγελίας.