BBC: Σάλος για το σχόλιο Λίνεκερ περί Γερμανίας του ’30

Στην Αγγλία τα σχόλια ενός ποδοσφαιρικού θρύλου για τη μεταναστευτική πολιτική ξεσηκώνουν κύμα αντιδράσεων σε μια ήδη αμφιλεγόμενη κατάσταση

Στην Αγγλία τα σχόλια ενός ποδοσφαιρικού θρύλου για τη μεταναστευτική πολιτική ξεσηκώνουν κύμα αντιδράσεων σε μια ήδη αμφιλεγόμενη κατάσταση. Στο στόχαστρο του ΟΗΕ το “Stop the boats”.

Το σλόγκαν “Stop the boats” (“Σταματήστε τις βάρκες”) αναγραφόταν στο πόντιουμ του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων για το νέο νομοσχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής. Το σλόγκαν μάλιστα αναφέρθηκε δυο φορές σε βίντεο του υπουργείου Εσωτερικών. Το “πάθος” της συντηρητικής κυβέρνησης να εμποδίσει οποιονδήποτε μετανάστη, ακόμα και από τη δυνατότητα αίτησης ασύλου, ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων.

Η σύγκριση με τη Γερμανία του ’30

Μια από τις πιο έντονες αντιδράσεις ήταν εκείνη του Γκάρι Λίνεκερ, πρώην ποδοσφαιριστή της Εθνικής Αγγλίας και παρουσιαστή αθλητικής εκπομπής του BBC επί 24 χρόνια. Παλαιότερα είχε γίνει ευρύτερα γνωστός για το σχόλιό του, μετά από έναν οδυνηρό αποκλεισμό της Εθνικής Αγγλίας από τη Γερμανία, ότι “το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα στο οποίο αγωνίζονται 11 εναντίον 11 και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί”.

Αυτή τη φορά τα σχόλια ήταν πολύ πιο αιχμηρά. O Λίνεκερ ανέβασε το επίμαχο βίντεο του υπουργείου Εσωτερικών στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter γράφοντας: “Θεέ μου, αυτό είναι κάτι περισσότερο από άθλιο”. Το ζήτημα κλιμακώθηκε όταν χρήστης σχολίασε ότι “παρεκτρέπεται”, με τον Λίνεκερ να απαντά: “Ως χώρα δεχόμαστε μακράν λιγότερους μετανάστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πολιτική αυτή είναι αμέτρητα σκληρή στους πιο ευάλωτους ανθρώπους, με την γλώσσα που χρησιμοποιείται να μην διαφέρει από εκείνη που χρησιμοποιούσε η Γερμανία του 30’, και εγώ παρεκτρέπομαι;”.

Η υπόνοια σύγκρισης της βρετανικής μεταναστευτικής πολιτικής με ναζιστικές πρακτικές ήταν αυτή που εξόργισε τη συντηρητική κυβέρνηση. Η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι “απογοητευμένη” από τα σχόλια, καθώς, όπως πρόσθεσε, “το πλάνο μας είναι νόμιμο”. Ο αντιπρόεδρος των Τόρις, Λι Άντερσον, συμβούλεψε τον Λίνεκερ “να περιοριστεί σε θέματα ποδοσφαίρου”, με κάποιους πιο παθιασμένους συντηρητικούς βουλευτές να ζητούν από το BBC ακόμα και την απόλυση του παρουσιαστή.

Εκπρόσωπος του BBC ξεκαθάρισε σήμερα: “Θα υπενθυμίσουμε στον Γκάρι τις ευθύνες του, καθώς ο οργανισμός έχει συγκεκριμένο κανονισμό για την χρήση των social media”. Να επισημανθεί ότι ο Γκάρι Λίνεκερ ήταν πάντοτε εκφραστής των δικαιωμάτων των μεταναστών, ενώ έχει φιλοξενήσει πρόσφυγες και στο σπίτι του.

Επικρίσεις για Λονδίνο από τον ΟΗΕ

Το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο σχολιάστηκε και από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Η εκπρόσωπος της Αρμοστείας, Βίκυ Τέναντ, δήλωσε στο BBC ότι το νέο νομοσχέδιο είναι “ιδιαιτέρως ανησυχητικό”, καθώς υπάρχει περίπτωση να “παραβιάζει το διεθνές δίκαιο”.

Στο ίδιο μήκος κύματος η αξιωματική αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος προβλέπει ότι το νέο νομοσχέδιο “θα χειροτερέψει το χάος που ήδη επικρατεί”.

Τι περιλαμβάνεται όμως στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε μόλις χθες στη βρετανική Βουλή; Τα σημεία κλειδιά είναι, η πλήρης απαγόρευση της επιστροφής στη χώρα ή της απόκτησης βρετανικής υπηκοότητας για όλους όσοι απομακρύνονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπρόσθετα, οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα να απαιτήσουν εξέταση της υπόθεσής τους από νομικό φορέα τις πρώτες 28 ημέρες της κράτησής τους ενώ αναφέρεται ότι θα υπάρχει συγκεκριμένο όριο στον αριθμό μεταναστών που θα δέχεται το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα και αν έχει ακολουθήσει ασφαλή και νόμιμη οδό. Το 2018 προσέγγισαν τη χώρα μέσω του καναλιού της Μάγχης 300 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ο συνολικός αριθμός από το 2022 εκτοξεύτηκε στους 45.000.

Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, με επίκεντρο το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Πηγή: DW