Quantcast

Αυτή είναι η λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας -Την παρουσίασε ο Μπορέλ στους ΥΠΕΞ της ΕΕ

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αναβαθμισμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας περιλαμβάνει η λίστα που παρουσίασε προφορικά στους 27 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ανάμεσά τους η απαγόρευση δανεισμού της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ αλλά και δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Το σχέδιο κυρώσεων θα υποβληθεί προς έγκριση στους ηγέτες των κρατών – μελών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έγγραφο επιλογών που παρουσιάστηκε προφορικά από το Ύπατο Εκπρόσωπο περιλαμβάνει:

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες

5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Στην Αθήνα εκφράζεται ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της σημερινής Ατυπης Συνόδου καθώς υπήρξε:

1. Επιβεβαίωση αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο και άμεση έκκληση προς Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου.

2. Επίσπευση της εξέτασης από αρμόδιες ομάδας Συμβουλίου προτάσεων ΚΔ 18/7/20 για επιπλέον καταχωρήσεις σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση τους.

3. Έκκληση προς Τουρκία να ανταποκριθεί σε πρόσκληση ΚΔ για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής σε Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

4. Διασύνδεση των κυρώσεων για κατά της Λευκορωσίας με το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.