Quantcast

Αυστρία: Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους – Με μάσκες FFP2 στο λιανεμπόριο

Ο Καγκελάριος Κουρτς διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει γενικότερο lockdown, αλλά εάν χρειαστεί θα ληφθούν «προστατευτικά μέτρα» μόνο για μη εμβολιασμένους

Η απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων πρέπει να είναι ο εμβολιασμός και όχι τα lockdown, τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, παρουσιάζοντας το μεσημέρι στη Βιέννη τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 για τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές του καγκελάριου, από την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου με αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων θα εφαρμόζεται βήμα προς βήμα σχέδιο για μη εμβολιασμένους οι οποίοι υποχρεώνονται σε χρήση μάσκας FFP2 ακόμη και στο «κανονικό» λιανεμπόριο.

Εάν υπάρχει αύξηση του αριθμού ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο κανόνας “εμβολιασμένοι-αναρρώσαντες” θα ισχύει στη νυχτερινή εστίαση και σε εκδηλώσεις χωρίς καθορισμένες θέσεις – δηλαδή η πρόσβαση θα είναι δυνατή σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν αναρρώσει μετά από νόσηση με κορωνοϊό.

Ήδη σε προχθεσινή συνέντευξή του, στην παραδοσιακή “Θερινή συζήτηση” της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε παρουσιάσει τις „προτεραιότητες” του στην αντιμετώπιση της πανδημίας το φθινόπωρο.

Όπως τόνιζε ο ίδιος, δεν θα υπάρξει ένα γενικότερο lockdown, αλλά “προστατευτικά μέτρα” – εάν είναι απαραίτητο – μόνο για μη εμβολιασμένους, όπως δεν θα υπάρξει και ένας γενικός υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της Covid-19.

“Σίγουρα δεν θα υπάρξουν άλλα lockdown για εμβολιασμένους, ο στόχος είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς στην ελευθερία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να έχει τελειώσει η εποχή των lockdown”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα υπάρχουν περιορισμοί μόνο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ειδικά όταν τα νοσοκομεία απειλούνται με υπερφόρτωση.

Ο ίδιος επιθυμεί ένας νέος επιπλέον δείκτης για τη λήψη μέτρων να είναι στο μέλλον η πληρότητα των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και όχι μόνον η “επίπτωση επτά ημερών” (νέες μολύνσεις τις τελευταίες επτά ημέρες, ανά 100.000 κατοίκους) που, “λόγω του εμβολιασμού και των εκτεταμένων τεστ δεν έχει πλέον τη σημασία που είχε πριν από ένα χρόνο”.

Το γεγονός της ανακοίνωσης των μέτρων μέσω εκείνης της συνέντευξης είχε προκαλέσει έντονη κριτική από διάφορες πλευρές, καθώς “προκατέλαβε” τις σημερινές διαβουλεύσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων και εμπειρογνώμονες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ