Αυστρία: Όχι σε ανώτατο όριο 10.000 ευρώ για πληρωμές με μετρητά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ένα όριο μετρητών σε επίπεδο Ε.Ε. ως μέρος μιας δέσμης μέτρων για να καταστεί αποτελεσματικότερη η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Στη συζήτηση για την εντατικοποίηση της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρημάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από παράνομες δραστηριότητες, η Αυστρία τάσσεται κατά ενός ανώτατου ορίου 10.000 ευρώ για πληρωμές με μετρητά, τα οποία, ειδικά στη χώρα αυτή, εξακολουθούν να είναι το πιο σημαντικό και προτιμώμενο μέσο πληρωμών.

«Τα μετρητά είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα στην Αυστρία και για τους πολίτες έχει θεμελιώδη σημασία για το αίσθημα της ασφάλειας και της ελευθερίας», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ σε μια σύνδεση βίντεο με ομολόγους του των άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως «η Αυστρία δεν βλέπει κανένα πρόσθετο όφελος από δεσμευτικά όρια και, ως εκ τούτου, αντιτίθεται σε αυτά».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ένα όριο μετρητών σε επίπεδο Ε.Ε. ως μέρος μιας δέσμης μέτρων για να καταστεί αποτελεσματικότερη η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα από εγκληματικές συναλλαγές δεν μπορούν πλέον να διοχετεύονται τόσο εύκολα στην κανονική οικονομία, ενώ σε ορισμένες χώρες της ΕΕ υπάρχουν ήδη όρια για πληρωμές με μετρητά, ωστόσο, χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος θα πρέπει να τα θεσπίσουν.

«Δεν θέλουμε μια υφέρπουσα κατάργηση των μετρητών, και αυτή την επιφύλαξή μας τη διατυπώσαμε εκ νέου τώρα», δήλωσε ο Γκέρνοτ Μπλιούμελ, επισημαίνοντας ότι ο ψηφιακός χώρος χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για εγκληματικές δραστηριότητες. «Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε τα σχεδιαζόμενα ρυθμιστικά μέτρα στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, και αυτοί οι κανονισμοί είναι πιο αποτελεσματικοί από τα αυθαίρετα ανώτατα όρια για πληρωμές σε μετρητά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Οι πολίτες, κατά τη διάρκεια της κρίσης, «έχουν εκτιμήσει ιδιαίτερα την ασφάλεια των μετρητών»
Η Επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ένωσης Κεφαλαιαγορών Μαρέιντ Μαγκίνες τονίζει από την πλευρά της ότι το σχεδιαζόμενο όριο μετρητών δεν σημαίνει ότι τα μετρητά πρέπει να καταργηθούν, και πως τα μετρητά είναι εξαιρετικά σημαντικά, αλλά πρέπει να είναι καθαρά. Οι επίσημες διαπραγματεύσεις των χωρών-μελών της ΕΕ για το πακέτο κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πρόκειται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ωστόσο δεν αναμένεται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα πριν από το επόμενο έτος.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, παραπέμποντας σε στοιχεία της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα οποία το μερίδιο σε μετρητά στις συναλλαγές στην Αυστρία είναι 79%, και επομένως υπερβαίνει τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ που είναι περίπου 73%, τόνιζε ότι «η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι φυσικά σημαντική, αλλά δεν πρέπει να είναι εις βάρος των έντιμων πολιτών».

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης πολλοί πολίτες έχουν εκτιμήσει ιδιαίτερα την ασφάλεια των μετρητών, και αυτή η ελευθερία και η δυνατότητα επιλογής πρέπει να διατηρηθούν και στο μέλλον», σημείωνε ο Γκέρνοτ Μπλιούμελ, ο οποίος προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, το οποίο ηγείται του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πράσινους. Σαφής απόρριψη για όρια στις πληρωμές με μετρητά υπάρχει και από την αυστριακή αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί τέτοια όρια ως προκαταρκτικό στάδιο της κατάργησης των μετρητών και ως εκ τούτου ένα περαιτέρω βήμα προς τον «διάφανο» πολίτη.

 

«Στο τέλος της ημέρας, τα χρήματα αντιπροσωπεύουν την ελευθερία…»

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι το οργανωμένο έγκλημα δεν θα εντυπωσιαζόταν από αυτόν τον περιορισμό, και μάλιστα μερίδα της αντιπολίτευσης προβάλλει το αίτημα για συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος διεκπεραίωσης πληρωμών με μετρητά. Ευρεία αντίσταση κατά της προωθούμενης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβολής ανώτατου ορίου (10.000 ευρώ) στη χρήση μετρητών στις συναλλαγές, προβάλλεται στην Αυστρία επίσης τόσο από τον ίδιο τον πληθυσμό, στη συντριπτική του πλειονότητα, όσο από τις οργανώσεις προστασίας καταναλωτών στο σύνολό τους.

Παλαιότερη μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Βιέννης, για λογαριασμό της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και του διεθνώς γνωστού «Νομισματοκοπείου Αυστρίας» στη Βιέννη, κατέγραφε ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών τους, σε ποσοστό 80%, οι Αυστριακοί εξακολουθούν και θα εξακολουθήσουν και στο μέλλον, να χρησιμοποιούν μετρητά. Μάλιστα, αυτό ισχύει και για τις νεαρές ηλικίες, όπου το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν να συνεχίσουν και στο μέλλον να χρησιμοποιούν μετρητά για τις συναλλαγές τους, κυμαίνεται επίσης μεταξύ 70% και 80%.

Με κάθε σαφήνεια, ο Μπερντ Λάουσεκερ από την Ένωση Ενημέρωσης Καταναλωτών απορρίπτει περιορισμούς στις πληρωμές με μετρητά, τονίζοντας πως «τα μετρητά είναι ένα κομμάτι της ελευθερίας», και πως η ανωνυμία τους, που τώρα απειλείται με υπονόμευση, εκτιμάται ιδιαίτερα από τον πληθυσμό. Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Οικονομικής Ψυχολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Μπερναντέτε Κάμλαϊτνερ γνωρίζει, όπως αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις της, γιατί υπάρχει αναταραχή όταν πρόκειται για μετρητά, καθώς, όπως επισημαίνει, «στο τέλος της ημέρας, τα χρήματα αντιπροσωπεύουν την ελευθερία»