Τις χώρες της Δύσης κάλεσε η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια να εντείνουν τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας για να ασκήσουν πίεση στον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο ώστε να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και να τερματίσει την καταστολή.
Η Τιχανόφσκαγια μίλησε στους Financial Times με αφορμή την επίσκεψή της στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έρχεται καθώςη Λευκορωσίδα σπρίντερ Κριστίσνα Τσιμανούσκαγια ζήτησε άσυλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ιαπωνία. Όπως είπε, Λευκορώσοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να την αναγκάσουν να πετάξει για την πατρίδα της παρά τη θέλησή της, αφού επέκρινε τους προπονητές της στα κοινωνικά μέσα.
Η εξόριστη ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι αυτό που συνέβη στην Ολυμπιονίκη αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας καταστολής εναντίον αθλητών στη Λευκορωσία.
Οι αρχές των Ολυμπιακών Αγώνων απαγόρευσαν στον Λουκασένκο να παρευρεθεί στους Αγώνες του Τόκιο και «πάγωσαν» τις πληρωμές στην Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας, μετά τις καταγγελίες Λευκορώσων αθλητών για πολιτικές διακρίσεις από το καθεστώς του και φυλακίσεις.
«Από τον Αύγουστο, δεκάδες αθλητές φυλακίστηκαν, απολύθηκαν και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα», είπε η Τσικανούσκαγια, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε κριτική θεωρείται ως επίθεση κατά της κυβέρνησης. «Κανένας αθλητής δεν μπορεί να αισθανθεί ασφαλής – ούτε στη Λευκορωσία ούτε στο εξωτερικό», τόνισε.
Η ίδια θα ζητήσει τώρα την υποστήριξη από τον Μπόρις Τζόνσον για την άρση των εξαιρέσεων από τις κυρώσεις, οι οποίες, όπως είπε, έχουν αμβλύνει τις επιπτώσεις τους. Η επίσκεψη αυτή έρχεται μετά από μια 15ήμερη περιοδεία στις ΗΠΑ στην οποία συνάντησε τον Αμερικανο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
«Θα πάμε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τραβήξουμε την προσοχή… να κλείσουν τα κενά στις ευρωπαϊκές κυρώσεις», είπε προσθέτοντας ότι η αυξητική πίεση θα οδηγήσει μόνο σε μια πιο κατασταλτική πορεία από το καθεστώς που «θα είναι μεγαλύτερη, με περισσότερα θύματα».
Να σημειωθεί ότι από τις εκλογές του περασμένου Αυγούστου στη Λευκορωσία έχουν συλληφθεί περίπου 35.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ο σύζυγος της Τσικανούσκαγια. Οι εκλογές θεωρήθηκαν ευρέως ως νοθευμένες.
Η Τσικανούσκαγια δήλωσε ότι ήταν ευγνώμων για την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας από τότε που έφυγε από τη Λευκορωσία πέρυσι αφού απειλήθηκε με σύλληψη μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές. Αλλά υποστήριξε ότι οι εξαιρέσεις είχαν αμβλύνει σημαντικά τον αντίκτυπο των μέτρων και προέτρψε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να αυστηροποιήσουν τις υφιστάμενες τομεακές κυρώσεις και να επιβάλουν περισσότερες.
«Οι αγαπημένοι μας, οι συγγενείς μας, βρίσκονται στις φυλακές σε τρομερές συνθήκες και ταπεινώνονται», είπε.
Κάλεσε επίσης την Ουάσινγκτον να επιβάλει εκτενέστερες κυρώσεις, υποστηρίζοντας ότι τέτοια μέτρα-εάν συντονιστούν-θα ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους άσκησης πίεσης στο καθεστώς.
«Τώρα σημειώνεται ένα τόσο τεράστιο επίπεδο καταστολής. Κάθε μέρα, ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων αυξάνεται », είπε, προσθέτοντας ότι λόγω της καταστολής δεν καλεί σε διαδηλώσεις στο δρόμο στις 9 Αυγούστου, που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εκλογές.