Αθήνα προς Άγκυρα: Σταματήστε τις προκλήσεις

Τι διαμήνυσε η Ελλάδα προς την Τουρκία

Απορρίφθηκαν πλήρως οι αιτιάσεις για την αποστρατικοποίηση των νησιών.

 

Αμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στην προκλητική ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το Σάββατο το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ανέφερε σε δήλωσή του ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για διάλογο και διαύλους επικοινωνίας, ωστόσο βλέπουμε ότι συνεχίζονται τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας στην περιοχή, τα οποία αυξάνουν την ένταση. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι η Ελλάδα  με Notam κήρυξε 15 περιοχές άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των νησιών που είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης κι έκλεισε στο Αιγαίο και την Αντολική Μεσόγειο με μια μεγάλη περιοχή από τις από τις 4 Ιανουαρίου μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου του 2021».

 

Διπλωματικές πηγές της Αθήνας αναφέρουν σχετικά με την ανακοίνωση της Αγκυρας ότι η εν λόγω ΝΟΤΑΜ (Α3521/20) «αφορά τον προγραμματισμό της άσκησης Τρίαινα στις ίδιες περιοχές, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεσμεύονται εδώ και χρόνια. Οι περιοχές δεσμεύονται χωριστά και όχι όλες ταυτόχρονα, για συγκεκριμένες μέρες και ώρες και όχι για το σύνολο της περιόδου 4 Ιανουαρίου-26 Φεβρουαρίου 2021 όπως λανθασμένα και παραπλανητικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ. Οι συγκεκριμένες περιοχές που δεσμεύονται, καθώς και η χρονική περίοδος στις οποίες ισχύει η δέσμευση προκύπτουν ξεκάθαρα από το κείμενο της ανωτέρω ΝΟΤΑΜ» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

 

 

Περί αποστρατικοποίησης: Απορρίπτονται στο σύνολό τους οι αιτιάσεις

 

Πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ στη συνέχεια σχολιάζουν την αναφορά περί νησιών «σε καθεστώς αποστρατικοποίησης» και επισημαίνουν ότι «οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και ως εκ τούτου απορρίπτονται στο σύνολο τους οι τουρκικές αιτιάσεις, οι οποίες το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να δημιουργούν περαιτέρω ένταση».

 

 

Η Ελλάδα, καταλήγουν οι ίδιες πηγές, «επιθυμεί ένα εποικοδομητικό διάλογο με βασικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας για το μοναδικό ζήτημα που υφίσταται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ήτοι την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος, επισημαίνεται για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα επιδιώκει την αποκλιμάκωση και καλεί την Τουρκία να απέχει από μονομερείς παράνομες και προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες».