«Αστείες εικόνες» στο Ιράν: Απέλυσαν διευθυντή τράπεζας επειδή εξυπηρέτησε γυναίκα χωρίς μαντίλα

Απολύθηκε, μάλιστα, με εντολή κυβέρνητη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδηλώσεις των γυναικών στο Ιράν, οι οποίες διαμαρτύρονται για τον περιορισμό των κοινωνικών τους ελευθεριών από το θεοκρατικό καθεστώς.

 

 

Αφορμή της εξέγερσης αποτέλεσε η δολοφονία της 22χρονης Μάχσα Αμινί από την «αστυνομία των Ηθών», ένος σώματος της αστυνομίας, που επιτηρεί αν οι γυναίκες έχουν βάλει σωστά ή όχι τη μαντήλα τους.

Συνοδοιπόροι στον αγώνα τους είναι και αρκετοί άνδρες, που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών, κάτω από τη θρησκευτική «εξουσία». Αποτέλεσμα της εξέγερσης -μέχρι στιγμής- είναι η σύλληψη δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, η μελλοντική τύχη των οποίων είναι άγνωστη.

Η καταστολή του καθεστώτος, μάλιστα, φέρεται να επεκτείνεται και στον εργασιακό τομέα, καθότι σημειώνονται απολύσεις για ασήμαντους λόγους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απόλυση διευθυντή τράπεζας, επειδή εξυπηρέτησε γυναίκα που δεν φορούσε μαντίλα, η χρήση της οποίας είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το θεοκρατικό καθεστώς που έχει επιβληθεί μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

«Ο διευθυντής τράπεζας της επαρχίας Κομ, ο οποίος προσέφερε τραπεζικές υπηρεσίες την Πέμπτη σε μια γυναίκα που δεν φορούσε μαντίλα, απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του κατόπιν εντολής του κυβερνήτη» ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Κομ, Αχμάντ Χατζιζαντέχ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Δείτε το βίντεο που προκάλεσε την απόλυση του διευθυντή της τράπεζας:

Η απόλυση του διευθυντή της τράπεζας έρχεται την ώρα που το Ιράν συγκλονίζεται από κύμα διαδηλώσεων για τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, η οποία είχε συλληφθεί τρεις ημέρες νωρίτερα στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι «το βίντεο από το πρόσωπο αυτό χωρίς χιτζάμπ προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». «Η εφαρμογή του νόμου για την μαντίλα στα κυβερνητικά ιδρύματα είναι ευθύνη του διευθυντή τους», σημείωσε ο Χατζιζαντέχ.