Quantcast

Άσραφ Γάνι: Έφυγα από την Καμπούλ για να αποτρέψω την αιματοχυσία

«Δεν πήρα χρήματα»

«Εάν είχα μείνει, θα γινόμουν μάρτυρας μιας αιματοχυσίας στην Καμπούλ»… Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Άσραφ Γάνι, μιλώντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου μετέβη, δήλωσε ότι έφυγε προκειμένου να αποτρέψει ένα αιματοκύλισμα, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες ότι πήρε μεγάλα ποσά χρημάτων μαζί του, κατά την αναχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο.

Τον Γάνι επέκριναν πρώην υπουργοί, επειδή έφυγε από τη χώρα ξαφνικά, καθώς οι Ταλιμπάν εισέρχονταν στην Καμπούλ την Κυριακή.

Προέβη στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του, από τότε που επιβεβαιώθηκε πως βρίσκεται στα ΗΑΕ, μέσα από βίντεο που μεταδόθηκε στο Facebook.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως έφυγε έπειτα από συμβουλές κυβερνητικών αξιωματούχων.

Καταφύγιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρήκε ο πρώην Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα την Κυριακή, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ μπορεί να επιβεβαιώσει ότι τα ΗΑΕ υποδέχθηκαν τον Πρόεδρο Ασράφ Γάνι και την οικογένειά του στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΑΕ, που μετέδωσε το CNN.

Την ίδια στιγμή, πίσω στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περί τους δέκα τραυματίστηκαν όταν μαχητές Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους στη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πρώην αξιωματικό της αφγανικής αστυνομίας.

Οι μάρτυρες δήλωσαν ότι οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ όταν πολίτες προσπάθησαν να υψώσουν την σημαία του Αφγανιστάν και να χαμηλώσουν αυτή της ισλαμικής οργάνωσης, σε πλατεία της πόλης, που βρίσκεται περί τα 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμπούλ. Μάλιστα, φωτογραφίες απο ανταποκριτές ξένων μέσων δείχνουν τους Ταλιμπάν να μην διστάζουν να στοχεύσουν ακόμα και εναντίον παιδιών, τα οποία ξυλοκοπούνται με ραβδιά. Χτυπήματα δέχτηκε κι ένας τοπικός δημοσιογράφος, μαζί με έναν καμεραμάν, που προσπάθησαν να καταγράψουν τα γεγονότα.

Κι όλα αυτά, ενώ στη διάρκεια της πρώτης επίσημης συνέντευξης Τύπου των Ταλιμπάν μετά την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα, ο εκπρόσωπός τους δεσμευόταν πως οι σκηνές βιάς στο έδαφος της χώρας θα πάψουν να υφίστανται, ενώ έκανε λόγο και για σεβασμό (έστω και με προϋποθέσεις) στο έργο των μέσων ενημέρωσης.

Οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν δεν ήταν διαθέσιμοι για να σχολιάσουν το περιστατικό στη διάρκεια διαδήλωσης, που έγινε ένα 24ωρο πριν την επέτειο για την Ημέρα Ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν.

Διαδήλωση έγινε την Τετάρτη και στην πόλη Χοστ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, με τους πολίτες να εκφράζουν τον θυμό και την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, στην πόλη Μπαμιάν δεκάδες άλλοι Ταλιμπάν ανατίναξαν το άγαλμα του θρυλικού ηγέτη των Σιιτών Αμπντού Μαζαρί, που είχε πολεμήσει εναντίον τους στον εμφύλιο πόλεμο τη δεκαετία του ’90. Ο Μαζαρί είχε σκοτωθεί από τους Ταλιμπάν το 1996.

agalma_afganistan

Εκατοντάδες άνθρωποι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από το πρωί της Τετάρτης

Στο μεταξύ, το κλίμα αβεβαιότητας μεταξύ των Αφγανών πολιτών εξακολουθεί να υφίσταται, παρά τις χθεσινές εξαγγελίες των Ταλιμπάν. Χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν προσπαθήσει να εγκαταλείψουν τη χώρα με κάθε κόστος (χάνοντας, ακόμα και τις ζωές τους).

Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ από νωρίς την Τετάρτη, με τους Ταλιμπάν να ζητούν να δουν έγγραφα πριν αφήσουν τον κόσμο να επιβιβαστεί στα αεροσκάφη. Πολλοί φάνηκαν να μην έχουν διαβατήρια και κάθε φορά που η πόρτα του αεροδρομίου άνοιγε έστω και λίγο, δεκάδες προσπαθούσαν να «τρυπώσουν». Οι Ταλιμπάν απάντησαν, ρίχνοντας περιστασιακά προειδοποιητικά πυρά στον αέρα για να τους διαλύσουν.

Παράλληλα, στην Καμπούλ, ομάδες μαχητών της οργάνωσης, περιπολούσαν συνεχώς σε μια ευκατάστατη γειτονιά της πρωτεύουσας, που φιλοξενεί πολλές πρεσβείες καθώς και αρχοντικά της αφγανικής ελίτ.

Ασφαλής η μετάβαση πολιτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, λέει ο Λευκός Οίκος

Στο μεταξύ, περί τους 11.000 Αμερικανούς πολίτες, εξακολουθούν να παραμένουν στο Αφγανιστάν, ενώ ο αμερικανικός στρατός έχει απομακρύνει πάνω από 3.200 ανθρώπους, που αποτελούν κυρίως μέλη του διπλωματικού προσωπικού, με μεταγωγικά αεροσκάφη. Επιπλέον, σχεδόν 2.000 Αφγανοί πρόσφυγες απομακρύνθηκαν με στρατιωτικές πτήσεις και μεταφέρονται στις ΗΠΑ.

Πάνω από 2.200 διπλωμάτες και άλλοι πολίτες απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν με στρατιωτικές πτήσεις, ανακοίνωσαν ευρωπαϊκές πηγές, ενώ την Τετάρτη αφίχθη στο Παρίσι η πρώτη πτήση, που μετέφερε Αφγανους πρόσφυγες και Γάλλους πολίτες, οι οποίοι εργάζονταν στην Καμπούλ. Και η Τουρκία κατάφερε να μεταφέρει 22 πολίτες της στην Άγκυρα, ενώ άλλοι 20 μεταφέρθηκαν στο Πακιστάν κι από εκεί θα επιστρέψουν στα τουρκικά εδάφη.

Συνολικά, εκτιμάται ότι 550.000 Αφγανοί εκριζώθηκαν κατά την προέλαση των Ταλιμπάν προς την Καμπούλ.