Την άποψή της αναφέρει η Τουρκάλα συγγραφέας, Ασλί Ερντογάν, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Τη δημιουργία ενός νέου απολυταρχικού καθεστώτος και το τέλος του κεμαλικού κοσμικού κράτους της Τουρκίας σηματοδοτεί η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, σύμφωνα με τη γνωστή Τουρκάλα συγγραφέα Ασλί Ερντογάν.
Σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, με τίτλο «Η Αγία Σοφία ως τζαμί είναι ένα χαστούκι σε εκείνους που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι μια κοσμική χώρα», επισημαίνει πως η κίνηση αυτή του Ερντογάν είναι κάτι πολύ πιο επικίνδυνο από το να προσεγγίσει απλά περισσότερους ψηφοφόρους, εκμεταλλευόμενος το βαθύ θρησκευτικό τους αίσθημα.
«Το καθεστώς Ερντογάν δηλώνει ότι από τώρα και στο εξής η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα είναι το νέο μοντέλο της σύγχρονης Τουρκίας και δεν θα πιέζεται πλέον με ηθικές αξίες που αποδίδονται στη Δύση ή στη σύγχρονη κοινωνία ούτε, γενικά, με έννοιες της δυτικής νεωτερικότητας, και δεν θα επιτρέψει σε “ασήμαντα” πράγματα, όπως ο νόμος, η δημοκρατία κ.α., να σταθούν εμπόδια στη μεγάλη κατάκτησή της… αυτής της απόλυτης εξουσίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την Ασλί Ερντογάν, η οποία δεν έχει καμία συγγενική σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο, η πολιτική που θα ασκείται από εδώ και πέρα στη χώρα θα είναι όπως αυτή των σουλτάνων.
«Αποκαλώντας τον μετασχηματισμό “τελευταία πινελιά μιας κατάκτησης”, ο Ερντογάν παρουσιάζεται ως ο περήφανος διάδοχος του Μωάμεθ του Πορθητή και άλλων Οθωμανών σουλτάνων. Η “κατάκτηση” είναι ένας όρος που ανήκει στην ορολογία ή την ιδεολογία μιας περασμένης εποχής, όπου ο νικητής καταλάμβανε και εξόντωνε τους κατακτημένους, χωρίς να ανησυχεί για την ηθική, ενώ η καταστροφή ή μεταμόρφωση των ναών των κατακτημένων ήταν κοινή πρακτική στο παρελθόν».
Παράλληλα, η Τουρκάλα συγγραφέας, που ζει αυτοεξόριστη στη Γερμανία, τονίζει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας: «Για μένα, που είμαι μια ντόπια της Πόλης, όπως τη λένε οι Έλληνες, υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο σύμβολο της μοναδικότητας και της σοφίας αυτής της πόλης: Η Αγία Σοφία, ένα μνημείο επιβλητικό και μοναδικό, όπως είναι για μένα, τέλος πάντων, οι Πυραμίδες της Αιγύπτου».
Υπενθυμίζεται ότι η Ασλί Ερντογάν είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για «απόπειρα επίθεσης στην ακεραιότητα του κράτους» και «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», αλλά αθωώθηκε και αρνήθηκε να επιστρέψει στη χώρα της.