Άρθρα 4 – 5 του ΝΑΤΟ: Πότε ενεργοποιούνται – Τι αναφέρουν για γενικευμένη σύρραξη

Η υφήλιος παρακολουθούσε έντρομη την επίθεση υπό τον φόβο της εξάπλωσης της σύρραξης και εμπλοκής του ΝΑΤΟ

Διεθνή ανησυχία προκάλεσε η πυραυλική επίθεση στην Πολωνία, μίας χώρας που ανήκει στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δυο άνθρωποι.

 

Η υφήλιος παρακολουθούσε έντρομη την επίθεση υπό τον φόβο της εξάπλωσης της σύρραξης και εμπλοκής του ΝΑΤΟ.

Το Κίεβο έδειξε ευθέως την Μόσχα, ενώ το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη και κάνει λόγο για προβοκάτσια. Συναγερμός σήμανε και στους G20 στην Ινδονησία, ενώ νωρίτερα συνεδρίασε εκτάκτως το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από αμερικανούς αξιωματούχους, ο πύραυλος που έπεσε σε πολωνικό έδαφος ήταν ουκρανικός και είχε εκτοξευθεί για να αναχαιτίσει ρωσικό, έπειτα από τη ρωσική πυραυλική λαίλαπα που δέχθηκε τις προηγούμενες ώρες όλη η Ουκρανία. Το ίδιο ανέφερε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ ο οποίος σημείωσε επίσης ότι η έρευνα συνεχίζεται και αναμένεται το αποτέλεσμα

Αν και οι ακριβείς συνθήκες του γεγονότος που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων δεν έχουν εξακριβωθεί, άρχισαν άμεσα οι εικασίες για το πώς θα μπορούσε να απαντήσει η συμμαχία σε μια τέτοια εξέλιξη. Η κυβέρνηση της Πολωνίας εξέταζε το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό διαβούλευσης του ΝΑΤΟ, επικαλούμενη το άρθρο 4 της συνθήκης. Τελικά ούτε η Πολωνία δεν ζήτησε ενεργοποίηση του άρθρου 4 το οποίο έχει ενεργοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Μάλιστα το έχει αιτηθεί και η Πολωνία το 2014 οπότε επίσης υπήρξε ένταση στην Ουκρανία.

 

Πότε ενεργοποιούνται τα άρθρα 4 -5 – Τι προβλέπουν – Τι αναφέρουν για γενικευμένη σύρραξη

Τι ορίζει το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ

Όταν ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται η εδαφική τους ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά τους μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα.

 

Τι ορίζει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

Το άρθρο 5 ορίζει ότι η Νατοϊκή Συμμαχία δρα. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η επίθεση σε ένα κράτος-μέλος (όπως η Πολωνία) σημαίνει επίθεση εναντίον όλης της Συμμαχίας και κατ’επέκταση κίνδυνος μιας γενικευμένης σύγκρουσης και στην δεδομένη στιγμή ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Στόλτενμπεργκ: Ουκρανικός ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία – Δεν ήταν εσκεμμένη ενέργεια
Ουκρανικός ήταν ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος στο συμβάν που προκάλεσε την έκτακτη συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων της Συμμαχίας.

Όπως ανέφερε, «οι ανώτατοι διοικητές μας ενημέρωσαν για τις έρευνες. Η χθεσινή έκρηξη, έλαβε χώρα καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε νέο κύμα επίθεσης στην Ουκρανία.

Η έρευνα συνεχίζεται και πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα επιτεθεί σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Από τις προκαταρκτικές έρευνες προκύπτει ότι ήταν πιθανώς αντιαεροπορικός πύραυλος της Ουκρανίας για να αναχαιτίσει ρωσικό.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν είναι λάθος της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την ευθύνη καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο.

Μίλησα με τον πρόεδρο Ντούντα (Πολωνία) και τον πρόεδρο Μπάιντεν (ΗΠΑ) και συμφωνήσαμε να παραμείνουμε ήρεμοι και να παρακολουθούμε τις έρευνες».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι ο ουκρανικός πύραυλος που έπληξε την Πολωνία δεν ήταν σκόπιμη ενέργεια και προσέθεσε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να καταρρίπτει τους ρωσικούς πυραύλους.

Για το κατά πόσο το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασμένο για παρόμοια περιστατικά, είπε: «Είμαστε προετοιμασμένοι για ατυχήματα και για να αποφεύγουμε κλιμάκωση της κατάστασης με ηρεμία και αποφασιστικότητα».