Αρμενία: Προτείνει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Καραμπάχ και στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν

Η πρόταση γίνεται ενώ οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, που πάντως έχουν πυκνώσει και τις μεταξύ τους επαφές

Η Αρμενία πρότεινε τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης κατά μήκος των συνόρων της με το Αζερμπαϊτζάν και γύρω από την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, την οποία διεκδικούν οι δύο χώρες του Καυκάσου.

 

 

 

«Έβαλα στο τραπέζι μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ», δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, στη διάρκεια κυβερνητικής συνόδου. «Προτείνουμε να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη τριών χιλιομέτρων κατά μήκος των αρμενοαζερικών συνόρων», πρόσθεσε.

Η πρόταση γίνεται ενώ οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες εβδομάδες στα σύνορα ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν.

Από την άλλη πλευρά, το Μπακού και το Ερεβάν πύκνωσαν τις συνομιλίες τους τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να βρουν διέξοδο στη εδαφική σύγκρουση που δηλητηριάζει τις σχέσεις τους εδώ και τρεις δεκαετίες.

Οι δύο χώρες έχουν αντιπαρατεθεί σε δύο πολέμους· ο τελευταίος το 2020 προκάλεσε τουλάχιστον 6.500 θανάτους. Συγκρούσεις σημειώνονται τακτικά έκτοτε, όπως τον Σεπτέμβριο όταν σκοτώθηκαν 286 μαχητές.

Η σύγκρουση συνδέεται με εδαφικές διαφορές, κυρίως γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια ορεινή περιοχή που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους και αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τη βοήθεια του Ερεβάν. Ένας πρώτος πόλεμος είχε προκαλέσει τότε τον θάνατο τουλάχιστον 30.000 ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν πολλές φορές τους τελευταίους μήνες για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα Πέμπτη πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, η χώρα του οποίου έχει αναπτύξει μια δύναμη «διατήρησης της ειρήνης» στο Καραμπάχ, θα μεταβεί στο Ερεβάν στις 22 Νοεμβρίου.

Ο Ρώσος ηγέτης είχε συνατήσει τον Πασινιάν και τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ στη διάρκεια συνάντησης κορυφής στη Ρωσία στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι Δυτικοί οργάνωσαν επίσης πολλές συναντήσεις μεταξύ των δύο μερών, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον. Η Ρωσία, που θεωρεί πως η Καύκασος είναι δική της υπόθεση, δεν βλέπει με καλό μάτι αυτές τις διαμεσολαβήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ