Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν επέκρινε τους συμμάχους της χώρας του στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), της στρατιωτικής συμμαχίας με επικεφαλής τη Ρωσία, επειδή δεν κατάφεραν να υπερασπιστούν το Ερεβάν στον πόλεμο με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συγκρούστηκαν για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ σε δύο πολέμους ο τελευταίος εκ των οποίων, το 2020, στοίχισε τη ζωή σε 6.500 ανθρώπους. Έκτοτε σημειώνονται συχνά συγκρούσεις, όπως τον Σεπτέμβριο, όταν σκοτώθηκαν 286 μαχητές.
Ο Πασινιάν, στην εναρκτήρια ομιλία του και ενώ τον παρακολουθούσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της εξαεθνούς συμμαχίας.
«Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε καταφέρει να συμφωνήσουμε για το ποια θα έπρεπε να είναι η αντίδραση του CSTO στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν απέναντι στην Αρμενία», είπε ο Πασινιάν στη σύνοδο της συμμαχίας που φιλοξενήθηκε στο Eρεβάν. Χαρακτήρισε μάλιστα λυπηρό το γεγονός ότι η συμμετοχή της Αρμενίας στον CSTO «δεν κατάφερε να αποτρέψει την αζέρικη επιθετικότητα», θεωρώντας ότι πλήττεται η εικόνα του Οργανισμού.
Ο Πασινιάν πρόκειται να έχει συνομιλίες αργότερα σήμερα Τετάρτη με τον Πούτιν.
Η Αρμενία ζήτησε τον Σεπτέμβριο στρατιωτική βοήθεια από τον CSTO και τη Μόσχα, ωστόσο ο Οργανισμός έστειλε στην περιοχή τον γενικό γραμματέα του και πρότεινε να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας για να αναλύσει την κατάσταση.
Η Ρωσία έχει στείλει μια ειρηνευτική δύναμη αποτελούμενη από 1.960 άνδρες στην περιοχή στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2020 όμως δεν φαίνεται να έχει γίνει πρόοδος για την επίλυση των διαφορών των δύο πλευρών, όπως τον καθορισμό των συνόρων και το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ και των Αρμένιων που ζουν σε αυτόν τον θύλακα.
Το Αζερμπαϊτζάν, που στηρίζεται από την Τουρκία, δεν είναι μέλος του CSTO, στον οποίο ανήκουν η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, η Ρωσία και η Αρμενία.