Αρμενία: Δάκρυσε η Νάνσι Πελόζι μπροστά στο μνημείο της Γενοκτονίας Βίντεο)

Το Αζερμπαϊτζάν χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Πελόζι «αρμενική προπαγάνδα» και «απόπειρα να ικανοποιήσει τους Αμερικανούς αρμενικής καταγωγής ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ»

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, πραγματοποιεί μία συμβολική τριήμερη επίσκεψη στην Αρμενία, λίγες μέρες μετά τις αιματηρές μάχες στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζαν.

Η Πελόζι – ο πιο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται τη χώρα μετά την ανεξαρτησία της το 1991 – καταδίκασε έντονα τις «παράνομες» και «φονικές» όπως τις χαρακτήρισε, επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας από τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψήης, η Πελόζι επισκέφθηκε το μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Γερεβάν και κατά την εναπόθεση λουλουδιώνδεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη συγκίνησή της και άρχισε να κλαίει.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ χαρακτήρισε την επίσκεψή της «ισχυρό σύμβολο της σταθερής δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών για μια Αρμενία ειρηνική, ευημερούσα και δημοκρατική και για μια περιφέρεια του Καυκάσου σταθερή και ασφαλή».

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις πρόσφατες μάχες ανάμεσα στα αρμενικά και στα αζερινά στρατεύματα, για τις οποίες οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται. Οι συγκρούσεις αυτές ξέσπασαν την Τρίτη και τερματίσθηκαν με διεθνή μεσολάβηση τη νύκτα της Πέμπτης.

Η Μόσχα είναι ο μεγαλύτερος στρατιωτικός σύμμαχος της Αρμενίας, διαθέτει στρατιωτική βάση στη βόρεια Αρμενία και ειρηνευτικές δυνάμεις κατά μήκος της γραμμής των χαρακωμάτων, γνωστής ως Γραμμή Επαφής, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, για το οποίο η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πολέμησαν το 2020.

Εντονες αντιδράσεις από το Μπακού

Τα σχόλιά της προκάλεσαν την ασυνήθιστα οργισμένη αντίδραση του Μπακού, το οποίο ανακοίνωσε ότι η Πελόζι θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στον Καύκασο.

«Οι ατεκμηρίωτες και άδικες κατηγορίες που εξαπέλυσε η Πελόζι εναντίον του Αζερμπαϊτζάν είναι απαράδεκτες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν», σημειώνει το υπουργείο χαρακτηρίζοντας τα σχόλια της Πελόζι «αρμενική προπαγάνδα».

Το Αζερμπαϊτζάν επανέλαβε τη θέση του ότι οι συγκρούσεις είναι το αποτέλεσμα μιας «μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής προβοκάτσιας» από την Αρμενία, ένα αφήγημα που απορρίπτει το Γερεβάν, προσθέτοντας ότι τα σχόλια της Πελόζι είναι μια απόπειρα να ικανοποιήσει τους Αμερικανούς αρμενικής καταγωγής ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

«Είναι απαράδεκτο να μεταφέρουμε τις εσωτερικές πολιτικές ίντριγκες της αμερικανικής ατζέντας και τα συμφέροντα των λόμπι στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου μέσω της Αρμενίας», ανακοίνωσε το Αζερμπαϊτζάν χαρακτηρίζοντας τα σχόλια της Πελόζι επικίνδυνα.

Αυτού του είδου η σαφής επίρριψη της ευθύνης για τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο χώρες ξεπερνά τα όρια εκείνου που έχει μέχρι στιγμής δηλώσει δημοσίως το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει εκφράσει ανησυχία για τις συγκρούσεις κάνοντας έκκληση για ηρεμία χωρίς να αποδώσει ευθύνες σε κάποια πλευρά.